Anca Dragu: Ar trebui să vedem mai mulți investitori români în Republica Moldova. Cine nu investește astăzi va regreta peste cinci-zece ani
-
20 Martie 15:39
Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, consideră că, perspectiva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ar trebui să plaseze Republica Moldova în topul preferințelor investitorilor străini. Dragu a declarat că investitorii care nu investesc acum în Moldova vor regreta peste cinci-zece ani.
Într-un interviu acordat Agerpres, Anca Dragu a subliniat că, domeniile IT și energie par a fi cele mai atractive pentru firmele interesate să se dezvolte în Republica Moldova.
„În IT și digitalizare cred că este principalul domeniu, pentru că Republica Moldova este deja foarte avansată pe această cale. Vă spun, în Banca Națională, eu nu semnez nimic pe hârtie. Totul vine pe e-mail, totul vine cu semnătură electronică și se vede la nivelul administrației această tendință, înclinație către digitalizare. Deci acest domeniu este unul, clar, foarte, foarte atractiv. Există și know-how, există dorință pentru zona aceasta. Noi vrem să vedem performanțe pe zona de digitalizare. Cum spunem noi "o istorie, dar cu vinuri bune". Apoi, zona de energie, investițiile în energie, în energie verde, rețele de energie, transport și distribuție energie electrică, gaze. Acestea, de asemenea, au nevoie de investiții. Energia verde necesită întăriri semnificative de rețea, așa că aici se poate face un pachet interesant pentru investiții. În general serviciile, și aș spune că trebuie să ne gândim la Republica Moldova și ca un cap de pod pentru investițiile în reconstrucția Ucrainei”, a declarat Anca Dragu.
Totodată, guvernatoare BNM consideră că România este un investitor cu foarte mult potențial în stânga Prutului, dar investitorii ar trebui să fie mai activi la Chișinău pentru a ajuta piața din Republica Moldova să se dezvolte.
„România este un investitor cu foarte mult potențial. În ultimii ani, vedem mai multe investiții românești în Moldova, dar mai e loc de îmbunătățire. Săptămâna viitoare, la București, va fi o mare conferință organizată de Bursa de Valori și există cooperare pe zona financiară. Piața financiară în Republica Moldova are nevoie de ceva sprijin pentru a crește. Este o piață micuță, puțin înghețată și traumatizată de evenimentele din trecut, dar ar trebui să vedem într-adevăr mai mulți investitori români și să vedem o dinamizare a acestor relații financiare Moldova-România, listări duale la Chișinău și la Bursa din București. Ar fi și semnale foarte serioase că există această cooperare și ar acorda și un plus de siguranță”, a mai spus Dragu.