Anatolie Topală: Reforma învățământului superior nu poate aduce decât beneficii
-
08 Iulie 2022 07:57
Comasarea instituțiilor de învățământ superior și a Institutelor de Cercetare va avea beneficii pentru întregul sistem, iar efectele acestei reforme vor fi vizibile chiar din primii doi ani. O spune ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală, potrivit căruia la baza reformei stă situația demografică din țară și numărul tot mai mic de studenți. Potrivit ministrului, niciun angajat al universităților sau institutelor absorbite nu-și va pierde locul de muncă, notează IPN.
Ministrul educației și cercetării spune că acuzațiile privind lipsa consultărilor publice în privința reformei învățământului superior sunt nefondate. Anatolie Topală spune că acest subiect este discutat încă din anul 2015 atât cu reprezentanții universităților, cât și cu cei ai Institutelor de Cercetare. Potrivit ministrului, miza reformei nu este de a economisi bani, ci de a transforma universitățile în entități puternice și de a crește calitatea studiilor.
„Această reformă nu poate aduce decât beneficii sistemului de învățământ superior și cercetării. După două săptămâni de discuții constatăm că nimeni nu neagă reforma și nimeni nu a venit cu cifre care ar demonstra că noi facem ceva greșit. Este prima reformă cu care nu ne gândim să economisim bani, dimpotrivă vom investi 700 de milioane de lei în procesul de modernizare a universităților, iar efectul acestor investiții se va vedea într-un an-doi. Instituția absorbită nu dispare, ea doar este dizolvată, toate relațiile contractuale, patrimoniul trec la entitatea absorbantă. Integrând o universitate în altă universitate mai mare toate relațiile contractuale rămân, nu se pierde nimic din tot ce a realizat această universitate”, a spus Anatolie Topală în cadrul emisiunii „Prime Time” de la PrimeTV.
Ministrul spune că reticența unor angajați ai sistemului la reformă poate fi explicată prin teama de a rămâne fără un loc de muncă. Anatolie Topală dă asigurări că toți profesorii universităților absorbite vor activa în continuare, contractele de muncă fiind transferate către noua entitate restructurată.
„În cazul absorbției o funcție sigur se pierde. Este funcția de conducere a instituției, adică rectorul sau directorul de institut. Asta nu înseamnă că acești oameni, după disponibilizare, nu vor putea activa într-o altă funcție în cadrul noii universități. Instituția absorbantă preia toate relațiile contractuale de la instituția absorbită, inclusiv relațiile contractuale de muncă. Universitatea va decide care funcție va fi propusă fiecărui angajat în noua structură. Unii s-ar putea să nu se regăsească în universitatea absorbantă, însă pot activa în cadrul altei universități de pe piață”, a mai spus ministrul educației și cercetării.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, reorganizarea instituțiilor de învățământ presupune transferul studenților, al personalului academic și auxiliar, transferul patrimoniului. Procesul de reorganizare este planificat între perioada de absolvire a studiilor și începutul noului an de studii. Pentru reforma învățământului superior sunt alocate din bugetul de stat 700 de milioane de lei, bani destinați modernizării infrastructurii universităților și dezvoltării programelor de studii.