Anatolie Topală: învățământul dual va permite tinerilor din R. Moldova să învețe și, totodată, să practice meseria remunerată

  • 12 Iunie 2023 12:05
Anatolie Topală: învățământul dual va permite tinerilor din R. Moldova să învețe și, totodată, să practice meseria remunerată

R. Moldova are nevoie de resurse umane bine pregătite, potrivit autorităților, care în acest scop, au lansat astăzi, 12 iunie, un mecanism de compensare a cheltuielilor antreprenorilor implicați în învățământul dual. Fondul de finanțare a proiectului este de 10 milioane de lei, iar 147 de agenți economici sunt deja gata să prezinte oferte de angajare pentru circa 1500 de studenți din 33 de unități de învățământ, au declarat oficiali în cadrul conferinței de lansare, scrie Radio Chișinău.

Din acest an, învățământul dual va permite tinerilor din Rep. Moldova să învețe și, totodată, să practice meseria remunerată. În acest sens, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Camera de Comerț și Industrie lansează un mecanism de compensare cu 50% a cheltuielilor suportate de agenții economici la angajare. În paralel, studenții vor beneficia de subvenții de cazare, bursă de studiu și salariu, a spus ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală:

„Condiții mai bune pentru elevii care participă la această formă de învățământ, inclusiv pentru elevii care beneficiază de burse, de loc de cazare în cămin, de alte facilități care sunt în cadrul învățământului dual, inclusiv de remunerație care nu este mai mică de salariul minim pe economie. De asemenea, avem facilități pentru agenții economici, compensarea până la 50% care sunt utilizate pentru participarea, pentru pregătirea elevilor în învățământul dual”, a spus ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.

Camera de Comerț și Industrie sprijină mediul de afaceri din Rep. Moldova, a spus directorul instituției, Sergiu Harea:

„La moment avem 147 de companii care sunt pregătite să fie implicate în învățământul dual și 33 de instituții de învățământ. Pentru ciclul 1 și ciclul 2 avem în jurul de 1500 de persoane care se pregătesc în cadrul întreprinderilor, iar comanda de stat pe care o pregătim acum împreună cu ministerul denotă o creștere, atât a tinerilor, cât și a companiilor, instituțiilor care doresc să participe”, spune  Sergiu Harea.

Pentru a beneficia de subvenții, agenții economici trebuie să îndeplinească formularele online pe pagina web oficială a Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), instituție subordonată Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării. Directoarea-adjunctă a ODA, Rodica Crudu:

„Cel mult 50% din cheltuielile admise pentru compensare, cheltuielile economice suportate pentru organizarea și realizarea de programe pentru pregătirea elevilor în învățământul dual, sunt admise. Ca mecanism se compensează cheltuielile suportate de unitate per fiecare elev instruit în învățământul dual care a absolvit programul de pregătire profesională sau a promovat anul de studii în anul de gestiune”, spune Rodica Crudu.

Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării, 70 la sută dintre absolvenți sunt angajați imediat după finalizarea studiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:7,2 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău