Anatolie Topală: „Încurajez universitățile să elaboreze proiecte structurale necesare reformelor de amploare demarate”
-
17 Mai 2023 17:49
Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a participat astăzi la Reuniunea cluster de proiecte Erasmus+, dedicată impactului la nivel național al proiectelor structurale de consolidare a capacităților în învățământul superior, implementate în Republica Moldova. Participanții au discutat despre rezultatele a opt proiecte, cu un buget total de peste 7,2 milioane euro. Totodată, s-a vorbit și despre reformele lansate de Ministerul Educației și Cercetării la nivelul învățământului superior.
Evenimentul a reunit specialiști din mediul academic, manageri de instituții, beneficiari ai Programului Erasmus+, dar și reprezentanți ai autorităților de stat și ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.
Anatolie Topală a apreciat înalt suportul oferit sistemului educațional din țara noastră de către structurile europene. „Încurajez cadrele universitare și universitățile să elaboreze proiecte structurale necesare reformelor de amploare demarate. Ministerul Educației și Cercetării va susține și va aprecia aportul cadrelor universitare care implementează proiecte prin intermediul noilor modificări la „Metodologia de finanțare a instituțiilor de învățământ superior”. Sunt convins că acest cluster va impulsiona elaborarea și aplicarea la proiecte structurale, servind drept platformă de schimb de experiență și va da un nou impuls dezvoltării instituțiilor de învățământ”, a menționat ministrul.
În calitatea sa de partener de implementare, Ministerul Educației și Cercetării a reușit să obțină rezultate importante în domeniul învățământului universitar, șapte din cele opt proiecte structurale CBHE implementate, fiind coordonate de instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. Acestea includ mai multe obiective, precum promovarea reformei în domenii foarte diverse ale învățământului superior: internaționalizare (proiectul ELEVATE), dezvoltarea modelului de învățare pe tot parcursul vieții (COMPASS), capacități de management al cercetării și știința deschisă (MINERVA), asigurarea calității (QFORTE), liderism și management al învățământului superior (MHELM), învățământ dual (COOPERA), studii bazate pe muncă (WBL4JOB) și calitatea educației online (MEDIA).
Proiectele Erasmus+ au reușit să contribuie la formarea personalului din universitățile din Republica Moldova în cadrul instituțiilor din Uniunea Europeană, dar și la dotarea tehnică a instituțiilor de învățământ superior din țara noastră.
În Republica Moldova, Proiectele Erasmus+ au fost lansate începând cu anul 1994 pe dimensiunea învățământului superior și a tineretului. Iar în perioada anilor 2014-2022, Programul Erasmus+ a luat amploare, cu peste 800 de proiecte de mobilitate internațională de credite, circa 4000 de schimburi academice ale studenților și ale cadrelor universitare, 24 de proiecte de consolidare a capacităților în învățământul superior și 27 de proiecte Jean Monnet.
Reuniunea Cluster de proiecte structurale ERASMUS+ a fost organizată de Oficiul Național Erasmus+ din Moldova, în cooperare cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.