Anatolie Nosatîi: Franța este și va rămâne un susținător ferm și credibil pentru R. Moldova precum și un prieten apropiat în calea noastră de modernizare și transformare în procesul nostru de aderare în UE

  • 25 Septembrie 2023 18:41
Anatolie Nosatîi: Franța este și va rămâne un susținător ferm și credibil pentru R. Moldova precum și un prieten apropiat în calea noastră de modernizare și transformare în procesul nostru de aderare în UE

Consolidarea dialogului moldo-francez în domeniul apărării și securității regionale a fost discutată, astăzi, 25 septembrie de ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, și omologul său francez, Sébastien Lecornu, aflat în vizită oficială la Chișinău. Cei doi miniștri au semnat și o scrisoare de intenție pentru colaborare bilaterală privind multiplicarea proiectelor de interoperabilitate dintre țările noastre, care să accelereze procesul de transformare a Armatei Naționale și de modernizare a sectorului de apărare, transmite Radio Chișinău.

Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi a declarat în cadrul unui briefing că vizita oficialului francez deschide noi posibilități de conlucrare dintre instituțiile de apărare a celor două țări, iar scrisoarea de intenție privind colaborarea bilaterală este o confirmare solidă în acest sens:  

„Ne dorim să intensificăm această cooperare în beneficiul reformei de apărare și dezvoltării dialogului cu industria franceză de apărare. Franța este și va rămâne un susținător ferm și credibil pentru Rep. Moldova precum și un prieten apropiat în calea noastră de modernizare și transformare în procesul nostru de aderare în UE”, a spus Anatolie Nosatîi.                

La rândul său, ministrul Forțelor Armate ale Republicii Franceze, Sébastien Lecornu, a precizat că pe partea strategică Rep. Franceză are de gând să efectueze un audit pentru a analiza situația apărării antiaeriene, aici, în Rep. Moldova. Totodată, ministrul a menționat că Republica Franceză poate ajuta Rep. Moldova pe trei direcții.    

Primul pilon este acel al formării femeilor și bărbaților care poartă uniformă. Așadar am lansat un program de formare împărtășită, care poate să includă primirea în academiile franceze. Al doilea pilon pe care vrem să avansăm este acel al capacităților și al echipamentelor și în acest sens am avut conversații care ne permit să avansăm în mai multe direcții. Și al treilea pilon este dialogul strategic între cele două capitale. Am semnat bineînțeles și o scrisoare de intenție, care ne angajează pe ambele părți să lucrăm la un acord de apărare între cele două țări. Acest acord ne va permite să avansăm și să construim o metodă prin care să alocăm mijloacele necesare. Spre exemplu, o misiune de apărare se va deschide aici, la ambasada Franței în Rep. Moldova și ar putea deveni una permanentă”, a spus Sébastien Lecornu.         

Scrisoarea de intenție pentru colaborare bilaterală semnată între Rep. Franceză și Rep. Moldova va consolida dialogul bilateral dintre aceste două state în beneficiul reformei de apărare și dezvoltare a dialogului cu industria franceză de apărare, au menționat cei doi miniștri.      

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău