Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale Republicii Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din regiunea transnistreană

  • 31 Mai 2023 11:11
Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale Republicii Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din regiunea transnistreană

„Forțele armate ale Republicii Moldova au suficiente forțe și mijloace pentru a face față la provocările care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc staționat ilegal pe teritoriul republicii”, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, într-un interviu acordat Radio România Actualități, transmite Radio Chișinău.

Ministrul a menționat în interviu că, momentan, probabilitatea unei confruntări militare sau agresiuni cu caracter militar direct împotriva Republicii Moldova este scăzută.

„Asta ne face pe noi să folosim acest timp pentru o sporire a capacităților operaționale, pentru instruirea trupelor, pentru consolidarea capacității de apărare, pentru pregătirea rezervei și umane și tehnico-materiale necesare”, a spus ministrul Apărării.

Acesta s-a referit și la relația Republicii Moldova cu NATO.

„Decizia privind aderarea Republicii Moldova la NATO depinde de cetățenii Republicii Moldova. Când va fi decizia aceasta luată, vom discuta concret despre planul de aderare”, a menționat ministrul.

Potrivit lui Anatolie Nosatîi, implementarea obiectivelor de interoperabilitate cu Alianța Nord-Atlantică a fost o prioritate pentru forțele armate ale Republicii Moldova.

„Ne-am axat pe instruire militară la toate categoriile, ne-am reorganizat structurile, ne-am reorganizat pregătirea conform standardelor occidentale. Desfășurăm exerciții pe teritoriul național și în alte țări, ceea ce ne permite ca militarii să-și însușească și să antreneze acele standarde care ne permit să acționăm într-un mod organizat, la un nivel corespunzător cu partenerii nu doar din Alianța Nord-Atlantică, dar și din alte țări cu care avem parteneriate durabile”, a conchis Anatolie Nosatîi, care a adăugat că „a fi neutru nu înseamnă să fii vulnerabil, nu înseamnă să fii izolat, nu înseamnă că nu trebuie să fii solidar cu alte națiuni, cum ar fi cazul Ucrainei și nu înseamnă că nu trebuie să-ți dezvolți sistemul național de apărare”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău