Anatol Țăranu: R.Moldova ar putea obține un preț mai bun de la ruși de achiziție a gazelor doar dacă va face cedări politice legate de regiunea transnistreană, ceea ce ar afecta pozițiile Chișinăului în cancelariile occidentale

  • 20 Octombrie 2021 13:25
Anatol Țăranu: R.Moldova ar putea obține un preț mai bun de la ruși de achiziție a gazelor doar dacă va face cedări politice legate de regiunea transnistreană, ceea ce ar afecta pozițiile Chișinăului în cancelariile occidentale

Vicepremierul pentru Reintegrare Vlad Kulminski va întreprinde mâine o vizită la Moscova, unde urmează să abordeze subiectul noului contract de livrare a gazelor naturale. Experții consideră că șansele Chișinăului să obțină un contract favorabil Rep. Moldova sunt mici, în condițiile în care Rusia ar condiționa un preț mai mic pentru hidrocarburi în schimbul unor cedări legate de conflictul transnistrean. 

Vicepremier Vlad Kulminski și secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene Ruslan Bolboceanu se vor întâlni, în cadrul vizitei de lucru la Moscova, cu șeful-adjunct al administrației prezidențiale ruse, Dmitrii Kozak. Părțile vor discuta mai multe subiecte de pe agenda bilaterală, dar premierul Natalia Gavriliță a precizat că unul din acestea va fi contractul de livrare a gazelor.

Rusia folosește în această perioadă livrarea gazelor pentru a obține dividende și cedări politice cu mai multe state europene, inclusiv cu Republica Moldova, a declarat la Radio Chișinău, analistul politic Ion Tăbârță. Potrivit acestuia atragerea vicepremierului pentru Reintegrare în discuțiile pe subiectul contractului de furnizare a gazelor este explicat prin faptul că Moscova vrea cedări politice anume în legătură cu regiunea transnistreană și prezența sa militară în stânga Nistrului.

„Este sigur că Federația Rusă dorește să aibă anumită influență politică aici la Chișinău și o poate face prin două pârghii majore. În primul rând să ajungă la o anumită înțelegere ca Republica Moldova să nu mai pună presiuni pe plan extern privind retragerea armatei ruse de pe teritoriul său și doi, desigur, este statutul regiunii transnistrene”, a declarat Ion Tăbârță. 

Republica Moldova ar putea obține un preț mai bun de la ruși de achiziție a gazelor doar dacă va face cedări politice legate de regiunea transnistreană. Aceasta, însă, ar afecta pozițiile Chișinăului în cancelariile occidentale, explică și analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova. În aceste condiții, șansele de reușită ale vizitei lui Vlad Kulminski sunt mici, consideră expertul.

„Eu cred că Republica Moldova, în condițiile actualei guvernări, nu va merge la cedări principiale în ce privește reglementarea transnistreană și prezența militară rusă poe teritoriul său. Asta ar însemna o deteriorare serioasă a relațiilor cu Uniunea Europeană, cu SUA, ceea ce lovește foarte grav în interesele Republicii Moldova. De aceea, eu cred că șansele de a obține un contract favorabil cu Moscova sunt minime”, a menționat Anatol Țăranu. 

Amintim că Republica Moldova achită 790 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz în luna octombrie, după ce nu a fost prelungit contractul de livrare, care a expirat la 30 septembrie.  În plus, volumul livrat este insuficient pentru această perioadă a anului. Reprezentanții Guvernului au început negocieri cu Gazprom, deși contractul este semnat de Moldovagaz. Între timp, Executivul a anunțat că poartă discuții cu mai multe state și companii pentru a identifica soluții de alternativă.

Prețul gazului a crescut semnificativ pe piețele internaționale, iar mai mulți oficiali europeni vorbesc de un șantaj din partea Rusiei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
7,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:57 %
Vint:3,09 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău