Anatol Țăranu: Reprezentanții opoziției au toate temeiurile să se alarmeze. Lecțiile precedente, inclusiv la ultimele alegeri parlamentare, au demonstrat că fraudarea este posibilă chiar în ziua alegerilor

  • 28 Septembrie 2020 13:40
Anatol Țăranu: Reprezentanții opoziției au toate temeiurile să se alarmeze. Lecțiile precedente, inclusiv la ultimele alegeri parlamentare, au demonstrat că fraudarea este posibilă chiar în ziua alegerilor

Președintele Igor Dodon susține că nu există niciun motiv pentru ca opoziția să suspecteze fraudarea alegerilor prezidențiale. Declarația vine ca reacție la o adresare comună a câtorva actori electorali, către organizațiile internaționale, în care reclamă acțiuni care ar avea drept scop favorizarea lui Igor Dodon la scrutinul prezidențial. Unii experți consideră însă că temerile opoziției sunt argumentate.

Igor Dodon a calificat îngrijorările opoziției ca fiind nefondate. El a dat ca exemplu și decizia CEC privind deschiderea secțiilor de votare peste hotare, care, în opinia sa, nu-i favorizează pe alegătorii aflați în Rusia.

Însă anume modul în care a fost decisă deschiderea secțiilor peste hotare reprezintă unul dintre argumentele celor cinci candidați sau potențiali candidați la alegeri, care au semnat adresarea către conducătorii unor importante instituții internaționale. Ei își exprimă îngrijorarea în legătură cu unele încălcări grave în procesul electoral admise sau influențate de Igor Dodon și Partidul Socialiștilor, aflat la guvernare.

Printre acestea se mai face referire la riscul transportării masive și cumpărării voturilor alegătorilor din stânga Nistrului, decizia Comisiei Electorale Centrale prin care este limitată susținerea concurenților electorali de către partidele care i-au desemnat, și altele. Declarația a fost semnată de Maia Sandu, Renato Usatîi, Tudor Deliu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

Analistul politic Anatol Țăranu consideră că îngrijorările opoziției sunt întemeiate și că există semnale care arată că se pregătesc unele acțiuni care ar duce la distorsionarea rezultatelor alegerilor, mai ales că există și precedente în acest sens.

„Din păcate, procesul electoral în Republica Moldova nu este unul perfect. Iar lecțiile precedente, inclusiv la ultimele alegeri parlamentare, au demonstrat că fraudarea este posibilă chiar în ziua alegerilor. Acest lucru s-a produs în primul rând prin participarea abuzivă a alegătorilor din stânga Nistrului, dar și manipularea cu voturile diasporei. Din acest punct de vedere, eu cred că reprezentanții opoziției au toate temeiurile să se alarmeze”, a declarat Anatol Țăranu. 

Amintim că recent ambasadorul american Dereck Hogan a menționat într-un editorial că autoritățile și funcționarii electorali trebuie să întreprindă pașii necesari pentru a preîntâmpina comiterea greșelilor din trecut. El a amintit că și OSCE și-a exprimat îngrijorarea în privința riscului de cumpărare a voturilor și de utilizare a resurselor administrative, precum și față de activitatea presei controlate politic, manipularea sau presiunile asupra alegătorilor din stânga Nistrului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău