Anatol Țăranu: Doar PAS este interesat ca anticipatele să aibă loc cât mai curând
-
22 Ianuarie 2021 20:20
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) este singurul interesat ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc cât mai curând. Partidul Socialiștilor este interesat ca acestea să aibă loc cât mai târziu. Iar celelalte partide, în general, nu sunt interesate ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc, pentru că probabilitatea ca ele să intre în viitorul Parlament sunt foarte mici. Opinia a fost exprimată de analistul politic, Anatol Țăranu, la dezbaterea publică: „Dizolvarea Parlamentului și alegerile anticipate. Experții „traduc” acțiunile și declarațiile politicienilor pe înțelesul publicului larg”, organizate de Agenția de presă IPN.
Potrivit analistului politic, PAS este unicul interesat ca alegerile anticipate să aibă loc cât mai degrabă, dar trage de timp pentru că nu are o soluție foarte precisă cum trebuie să procedeze în situația creată.
„PAS încearcă să folosească valul entuziasmului, al inerției unei victorii excelente pe care au obținut-o în cadrul prezidențialelor și să transpună această victorie în cadrul alegerilor parlamentare anticipate”. Dar mai departe se începe partea problematică a forțelor politice reprezentate în Parlament. Multe dintre partidele care sunt astăzi reprezentate în Parlament au șanse foarte mici de a intra în Parlament în urma eventualelor alegeri parlamentare. Aceste forțe nu sunt interesate de alegerile anticipate și aceasta se referă la partidele politice care au înregistrat un rezultat slab în cadrul alegerilor prezidențiale. S-ar părea că PSRM, care este bine reprezentat în teritoriu, are o forță mediatică exemplară, și cu siguranță va intra în viitorul Parlament, tot este interesat de alegerile anticipate. Însă PSRM a suferit un eșec răsunător la prezidențiale și acest eșec va avea repercusiuni la alegerile parlamentare. Din acest punct de vedere, chiar dacă socialiștii în permanență vorbesc de necesitatea de a dizolva Parlamentul, este absolut evident că ei nu sunt interesați ca alegerile să aibă loc cât mai curând și ei au nevoie de timp ca să se refacă după eșecul suferit la prezidențiale. Sau poate așteaptă ca PAS-ul și președinta Maia Sandu să acumuleze suficient bagaj politic negativ, dar pentru asta e nevoie de timp. Respectiv, socialiștii nu sunt interesați ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc cât mai curând”, a spus Anatol Țăranu.
Anatol Țăranu afirmă că rezultatele sondajelor sociologice arată că Partidul Șor intră în Parlament, dar problema acestei formațiuni este în liderului său. „În caz dacă procesul judiciar care-l vizează va evolua și se va obține o sentință definitivă în privința lui, se poate întâmpla risipirea Partidului Șor. De aceea, nici Partidul Șor nu este interesat ca alegerile să aibă loc cât mai repede, interesul este mai degrabă ca alegerile să fie tergiversate pentru a-și păstra locul în Parlament. Probabilitatea ca Partidul Democrat și Pro Moldova să nu intre în următorul Parlament este foarte mare. Chiar dacă liderii acestor partide folosesc retorica alegerilor anticipate cât mai repede, ei nu și le doresc”, consideră el.
În altă ordine de idei, Anatol Țăranu a spus că insistența pentru numirea unui Guvern de tranziție este nimic altceva decât o modalitate politică de a evita alegerile parlamentare imediate. „Cei care au avansat ideea guvernului în tranziție sunt interesați ca alegerile parlamentare anticipate să nu aibă loc. Socialiștii nu doresc anticipate, ei au nevoie de apariția unui guvern de tranziție care anulează de fapt alegerile anticipate. Totodată, socialiștii speră să îi prindă pe picior greșit pe cei de la PAS și pe președinta Maia Sandu. Atât timp cât PAS și Maia Sandu nu au soluții, nu propun aceste soluții, ci, invers, oponenții lor politici vin cu aceste soluții, atâta timp inițiativa politică aparține celor care propun soluții, iar partea pasivă în acest joc politic este a celora care de fapt nu au soluții”, apreciază Anatol Țăranu.
Analistul politic susține că incertitudinea de durată privind alegerile anticipate duce la șifonarea imaginii președintei Maia Sandu și a echipei ei. „Problema este cât de repede se va produce această eroziune și cât de afectată va fi președintele de această șifonare. Cedarea inițiativei politice, dintotdeauna este legată de mari pierderi, da pentru politicieni inițiativa politică este extrem de importantă. În cazul creării unui nou guvern, acum inițiativa politică aparține acelora care sunt oponenții dizolvării cât mai rapide a Parlamentului”.
Pe de altă parte, Anatol Țăranu crede că crearea unui guvern profesionist ar însemna apariția unei echipe de manageri care sunt capabili să țină situația sub control, dar și mai important, va apărea o echipă politică guvernamentală care lucrează în plină concordanță cu președintele Maia Sandu. „Asta e extrem de important. Dacă se va începe sabotarea Guvernului nou de către Parlament, asta va aduce la pierderi de imagine pentru cei care vor încerca să boicoteze acest Guvern. Anume acest Guvern va fi acela care va gestiona alegerile parlamentare anticipate, dacă la acestea se va ajunge, ceea ce este foarte important”, a spus Anatol Țăranu.
Dezbaterea publică „Dizolvarea Parlamentului și alegerile anticipate. Experții „traduc” acțiunile și declarațiile politicienilor pe înțelesul publicului larg”, este ediția a 168-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.