Anatol Țăranu, despre declarațiile lui Aureliu Ciocoi | ”E o politică externă crăcănată. Dodon și ministrul lui nu pot să spună adevărul, fiindcă aceasta ar însemna să lezeze interesele fundamentale ale Rusiei”

  • 06 Februarie 2020 13:15
Anatol Țăranu, despre declarațiile lui Aureliu Ciocoi | ”E o politică externă crăcănată. Dodon și ministrul lui nu pot să spună adevărul, fiindcă aceasta ar însemna să lezeze interesele fundamentale ale Rusiei”

Prioritățile Republicii Moldova rămân asocierea cu Uniunea Europeană și parteneriatul cu Federația Rusă, a declarat astăzi ministrul de externe, Aureliu Ciocoi. Șeful diplomației a reconfirmat astfel ceea ce președintele Igor Dodon numește ”o politică externă echilibrată”. Pe de altă parte, analiștii consideră că această politică este una deficitară, iar conducerea de la Chișinău este în continuare ignorată de cancelariile occidentale.

În discuțiile cu jurnaliștii, Aureliu Ciocoi a accentuat că premierul Ion Chicu și președintele Igor Dodon poartă un dialog constant cu instituțiile europene, dar și cu omologii lor din est, și că guvernul nu va renunța la implementarea Acordului de Asociere și Liber Schimb. Ion Chicu a avut o serie de vizite internaționale după învestire, la Moscova, Kiev, Roma sau Strasbourg. Totodată, Igor Dodon, a discutat și cu lideri din vest, cel mai recent – la Ierusalim, la Forumul Mondial al Holocaustului, cu toate că dialogul a fost unul informal. Ministrul de externe, Aureliu Ciocoi:

„Prioritatea numărul unu a politicii externe a Republicii Moldova este continuarea implementării reformelor care derivă prevederile Acordului de Asociere cu UE, și relansarea dialogului pragmatic cu Federația Rusă și cu statele din spațiul estic”, a spus Aureliu Ciocoi.

Aureliu Ciocoi le-a mai spus jurnaliștilor că în 1992, armata rusă a intervenit doar pentru a opri vărsarea de sânge, declarația ministrului fiind contrazisă de istoricul și analistul politic, Anatol Țăranu. Potrivit lui, armistițiul din 1992 a fost semnat de președinții Mircea Snegur și Boris Elțîn, ceea ce demonstrează că Rusia a purtat un război de facto cu Rep. Moldova. Mai mult, Anatol Țăranu afirmă că politica externă echilibrată induce în eroare cetățenii și camuflează afinitatea guvernului pentru modelul politic eurasiatic.

„E o politică externă crăcănată. Nu poți să mergi concomitent pe câteva direcții. Modelul civilizațional occidental nu se combină cu cel eurasiatic. Dodon și ministrul lui nu pot să spună adevărul, fiindcă aceasta ar însemna să lezeze interesele fundamentale ale Federației Ruse”, a precizat Anatol Țăranu.

România este principalul partener strategic al Rep. Moldova, mai adaugă Anatol Țăranu, însă relațiile dintre București și Chișinău sunt limitate din cauza politicilor promovate de Guvernul Chicu. Mai mult, și recenta tentativă a noii guvernări de a se apropia de Ungaria, izolată în plan european, demonstrează încă o dată că Igor Dodon nu este acceptat de instituțiile occidentale, consideră fostul ambasador în Federația Rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău