Anatol Țăranu: Ceea ce a declarat diplomatul chinez la Paris este o modalitate de gândire care este comună, cel puțin unei părți a oficialilor chinezi

  • 25 Aprilie 2023 12:15
Anatol Țăranu: Ceea ce a declarat diplomatul chinez la Paris este o modalitate de gândire care este comună, cel puțin unei părți a oficialilor chinezi

Recentele declarații ale ambasadorului Chinei în Franța prin care diplomatul chinez a pus la îndoială suveranitatea fostelor republici sovietice reprezintă, mai degrabă, o eroare tehnică în noțiunile legate de dreptul internațional, este de părere analistul Ion Tăbârță. Pe de altă parte, comentatorul Anatol Țăranu consideră că această declarație nu va avea consecințe nemijlocite și susține că ceea ce a afirmat diplomatul acreditat la Paris este o modalitate de gândire care este comună, cel puțin unei părți a oficialilor chinezi, scrie Radio Chișinău.

Declarațiile ambasadorului chinez la Paris prin care a pus la îndoială suveranitatea fostelor republici sovietice, printre care se numără și Republica Moldova, se referă mai degrabă la niște aspecte tehnice, a declarat analistul Ion Tăbârță într-un interviu la Radio Chișinău. Chiar și așa, comentatorul a subliniat că un diplomat nu trebuie să-și permită asemenea afirmații.

 „Până la urmă, în diplomație orice cuvânt cântărește foarte mult. De aceea diplomații vorbesc cu foarte multă prudență…vreau să cred că mai degrabă este o eroare de proporție diplomatică și nu exprimă un punct de vedere oficial al Chinei. Cred că ține de o eroare tehnică în noțiunile legate de dreptul internațional, el face referire la nu știu ce acord, că nu ar exista…dar, până la urmă, procedurile când un stat devine independent sunt diferite. Noi până acum avem anumite dezbateri în teoria dreptarului internațional când devine independent un stat”, a declarat analistul Ion Tăbârță.

La rândul său, analistul Anatol Țăranu consideră că ceea ce a declarat diplomatul chinez la Paris este o modalitate de gândire care este comună, cel puțin unei părți a oficialilor chinezi.

 „Și acest lucru nu poate fi neglijat, chiar dacă, din punct de vedere practic, această declarație nu va avea consecințe nemijlocite. Reacția noastră a fost absolut firească. Noi prin Ministerul de Externe am dezaprobat această declarație. Asta e suficient pentru a pune punct acestui conflict local”, spune Anatol Țăranu.

Afirmațiile ambasadorului Chinez la Paris a stârnit un val de reacții din partea statelor vizate, fiind calificate drept inacceptabile, inclusiv de către Ministerul de Externe de la Chișinău.

Declarațiile ambasadorului chinez au fost criticate și de către șeful diplomației europene, Josep Borrell, care și-a manifestat speranța că „Uniunea Europeană nu poate presupune decât că aceste declarații nu reprezintă politica oficială a Chinei”.

Totuși, luni, Ministerul chinez de Externe a încercat să aplaneze scandalul, afirmând că respectă „statutul de stat suveran” al tuturor țărilor ex-sovietice, aceasta fiind poziția oficială a Beijing-ului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău