Anatol Țăranu: Aceste acorduri au fost semnate în zonele unde există un anumit progres în ceea ce privește aplicarea condițiilor impuse de Uniunea Europeană pentru țările candidate la integrare
-
08 Februarie 2023 12:50
Cele trei acorduri în domeniul vamal, fiscal și al sănătății, semnate ieri, 7 februarie, la Bruxelles, reprezintă pentru Republica Moldova o apropiere și mai mare de Uniunea Europeană, precum și începutul unei munci asidue pentru îndeplinirea tuturor condițiilor, este de părere analistul politic Anatol Țăranu. În același timp, expertul economic, Viorel Gârbu, susține că aceste programe ar urma să contribuie la creșterea eficienței actului de administrare în domeniile vizate, scrie Radio Chișinău.
Aceste acorduri au fost semnate în zonele unde există un anumit progres în ceea ce privește aplicarea condițiilor impuse de Uniunea Europeană pentru țările candidate la integrare, a declarat analistul, Anatol Țăranu, pentru Radio Chișinău.
„Pentru Republica Moldova, aceste acorduri înseamnă o apropiere și mai mare de Uniunea Europeană, precum și începutul unei munci asiduă pentru îndeplinirea tuturor condițiilor, care, în final, ar aduce Republica Moldova în UE”, a declarat Anatol Țăranu.
Comentatorul a accentuat faptul că aceste acorduri vorbesc și despre faptul că Bruxelles-ul este gata să acorde toată asistența necesară pentru ca Rep. Moldova să îndeplinească cât mai rapid condițiile impuse pentru a păși cu succes pe calea integrării europene.
La rândul său, expertul economic, Viorel Gârbu, susține că programele vizează creșterea eficienței actului de administrare în domeniul fiscal, vamal și cel al sănătății. De exemplu, acordul ce se referă la domeniul fiscal va facilita lupta împotriva evaziunilor fiscale, a precizat expertul.
„Programele respective au ca scop schimburile de informații, instruiri, gestiunea unor sisteme informaționale, crearea bazelor de date. Într-un final, programele respective au ca scop creșterea eficienței economice, schimbul de infamații, în vederea evitării evaziunii fiscale, evitării dublei impuneri și altele. Sunt programe destinate țărilor UE, dar la ele pot adera și alte state, Republica Moldova inclusiv”, susține Viorel Gârbu.
Potrivit unui comunicat emis de Guvern, acordul ce vizează domeniul sănătății are mai multe arii de intervenție, inclusiv consolidarea sistemului de sănătate și a angajaților acestuia, transformarea digitală și lupta împotriva cancerului.
Cele trei acorduri au fost semnate, din partea Chișinăului, de către prim-ministra, Natalia Gavrilița, la 7 ianuarie, la Bruxelles, unde a avut loc cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, prima după acordarea statutului de țară candidată.