Anatol Țăranu: „Inițiativa de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a luat prin surprindere societatea”

  • 02 Ianuarie 14:23
Anatol Țăranu: „Inițiativa de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a luat prin surprindere societatea”

Inițiativa președintei Maia Sandu de organizare a unui referendum privind opțiunea de aderare a Rep. Moldova la Uniunea Europeană a surprins multă lume, potrivit opiniilor exprimate în cadrul unei dezbateri publice organizate la IPN. În același timp, această inițiativă răspunde și doleanței opoziției socialiste, care și-a modificat recent documentele statutare, stabilind că integrarea Rep. Moldova, fie în vest sau în est, poate fi făcută doar prin referendum național, transmite Radio Chișinău.

Inițiativa președintei Maia Sandu ne-a luat prin surprindere, mai ales pentru că nu a fost discutată în prealabil, a spus comentatorul politic, Anatol Țaranu. Acest lucru denotă un deficit de comunicare din partea actualei guvernări, consideră analistul.

„Vorbind despre legitimitate, s-ar putea să avem probleme de interpretare și ele sunt justificate, din cauză că societatea a fost luată prin surprindere. De obicei, nu se face așa în societățile democratice în ceea ce privește un referendum de asemenea anvergură și de asemenea importanță pentru toată societatea”, a spus Anatol Țăranu.

Propunerea șefei statului vine ca reacție la câteva zile după ce a fost enunțat Programul Politic al Partidului Socialiștilor, care include ideea organizării unui referendum național în ceea ce privește integrarea Rep. Moldova fie în vest sau est, a evidențiat analistul Igor Boțan.

„Doamna președinte ar putea să zică că a mers în întâmpinarea opoziției. Pe 19 decembrie a avut loc congresul Partidului Socialiștilor, pe 24 eu am venit cu această inițiativă”, a precizat Igor Boțan.

Pregătirea unui referendum este un pas grăbit. Momentul desfășurării plebiscitului, conform calendarului, în toamna anului 2024, este unul timpuriu, apreciază directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Stanislav Ghilețchi.

 „În afara de Macedonia de Nord, care a organizat referendumul, având în vedere că ei trebuiau să își aprobe și schimbarea de denumire a țării, nu avem astăzi țări din Uniunea Europeană, care au organizat referendumuri înainte de încheierea procesului de negociere. Obiectivul la nivel de țară este finalizarea negocierilor către anul 2030, iată în acest context trebuia pregătit terenul pentru organizarea unui eventual referendum”, a precizat Stanislav Ghilețchi.

Amintim că, pe 24 decembrie la împlinirea a trei ani de mandat, președinta Maia Sandu a solicitat Parlamentului organizarea unui referendum privind aderarea Rep. Moldova la Uniunea Europeană. Acesta ar putea avea loc în toamna acestui an odată cu alegerile prezidențiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău