ANAT: Situația din turism este complicată, iar operatorii riscă faliment

  • 27 Decembrie 2021 12:56
ANAT: Situația din turism este complicată, iar operatorii riscă faliment

Reprezentanții Asociației Naționale a Agenților Economici de Turism din Moldova atenționează că situația din domeniu este complicată, iar multe companii riscă să falimenteze. Pe 31 decembrie, expiră termenul de restituire a plăților către călători pentru serviciile neprestate din cauza pandemiei. Iar proiectul de lege care extinde acest termen a fost votat într-o singură lectură deocamdată și nu poate intra în vigoare.

Într-o conferință de presă la IPN, președinta ANAT, Anna Colța, a declarat că a fost un an dificil, ca și precedentul, cu restricții, curse anulate și alte impedimente. Agenții economici au reușit să lucreze doar o lună și jumătate cu  Grecia. Fluxul de turiști a scăzut semnificativ. Încă anul trecut, cel mai mare furnizor de servicii turistice în Grecia pe piața Republicii Moldova, care deține o cotă de aproximativ 70%, Mouzenidis Travel Grecia, a anunțat sistarea activității  și întreruperea deservirii turiștilor cu pachete turistice deja achitate, fără însă a restitui avansurile. Situația nu s-a rezolvat nici acum.

În aceste condiții, ANAT a cerut autorităților să extindă, până pe 30 septembrie 2022, termenul de întoarcere a banilor către clienți. „Ne-am bucurat foarte mult când am găsit susținerea în Parlamentul Republicii Moldova, în urma consultărilor publice pe care le-am efectuat pe platforma parlamentară. Și în urma cărora, deputatul PAS, doamna Iulia Dascălu, a inițiat un proiect de lege privind prelungirea moratoriului la Legea 72 din 2020, până pe 30 septembrie 2022. Însă nu am înțeles de ce proiectul înaintat de doamna deputat Iulia Dascălu nu a fost votat în lectura a doua. Avizele au fost toate pozitive, proiectul a fost votat în primă lectură de 68 de deputați, însa nu a mai fost înaintat pentru lectura a doua”, a spus Anna Colța.

În caz că inițiativa legislativă nu va fi votată până la sfârșitul anului, agenții economici din turism vor fi nevoiți să muncească doar pentru avocați, judecăți și penalități de întârziere. Pentru că, la această etapă, nu au cum să ramburseze acești bani. Plățile au ajuns la furnizorii din Grecia.

„Sau unii agenți economici, cu siguranță, vor alege calea insolvabilității. Și aici apare întrebarea: oare ce este mai bine pentru consumator? Să fie votat proiectul de lege, concomitent cu negocierea cu statul elen în soluționarea problemei în raport cu Mouzenidis Travel Grecia sau ca agentul economic să intre în insolvență? Sau poate cineva este cointeresat ca o bună parte a agenților economici de turism să intre în insolvență, astfel monopolizând mai ușor piața serviciilor turistice? Dar să nu uităm și de resursele umane care muncesc în acest domeniu și care în toiul iernii cad sub riscul de a fi disponibilizați”, a mai spus președinta ANAT, făcând apel către conducerea țării să fie sprijiniți în soluționarea problemei create în industria turismului.

Potrivit Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, agențiile turistice din Republica Moldova datorează aproximativ 1,1 milioane de euro turiștilor pentru vacanțele anulate din Grecia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,04
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău