Analiză Reuters: Ajutată de fondurile UE, economia României devine a doua mare economie din Europa de Est, după Polonia

  • 09 Ianuarie 2023 13:58
Analiză Reuters: Ajutată de fondurile UE, economia României devine a doua mare economie din Europa de Est, după Polonia

Economia României ar urma să depășească în acest an economiile statelor vecine care stagnează, ajutată de fondurile europene, o monedă stabilă și de investițiile străine, stimulate în parte și de relocarea activităților din Rusia și Ucraina, transmite Reuters într-o analiză citată de Agerpres.

Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia României să înregistreze în acest an un avans de 3,1% și chiar cu o estimare mai modestă a Comisiei Europene privind un avans de 1,8% ar plasa-o înaintea Poloniei, care ar urma să înregistreze o creștere de 0,7%, și a Ungariei, care se va confrunta cu o încetinire economică și o inflație accelerată, scrie Calea Europeană.

Creșterea din acest an urmează unui deceniu în care România, una din cele mai sărace țări din Europa, a redus decalajul care o separă de țările vecine pentru a deveni a doua mare economie din Europa de Est, după Polonia. Potrivit celor mai recente date Eurostat, PIB-ul per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) în România s-a situat la 74% din media UE în 2021, o creștere de 21 de puncte procentuale față de anul 2010.

Perspectivele României sunt susținute de calitatea de țară membră UE și relațiile bune cu Bruxelles-ul. În timp ce autoritățile de la Budapesta și Varșovia se ceartă cu Bruxelles-ul pe tema condițiilor privind statul de drept care sunt impuse pentru acordarea ajutoarelor de miliarde de euro prevăzute în Mecanismul de redresare și reziliență, România a tras deja peste șase miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi cu dobândă redusă.

Premierul Nicolae Ciucă a spus că Guvernul de la București vrea să acceseze anual peste 10 miliarde de euro în acest an, echivalentul a 4% din PIB, din finanțarea europeană în valoare de aproximativ 90 de miliarde de euro care va fi pusă la dispoziția României până în 2027.

Progresele cu reformele în justiție au condus Comisia Europeană să recomande, în luna noiembrie, ridicarea mecanismului de cooperare și de verificare (MCV), instituit în 2007, când România a aderat la blocul comunitar.

“Cu condiția ca toate măsurile anti-corupție prevăzute în planul privind Mecanismul de redresare și reziliență vor fi implementate în mod corect, România ar putea deveni un exemplu de bună guvernanță în regiune”, a declarat pentru Reuters un oficial european care a dorit să își păstreze anonimatul.

S&P, care la fel ca și alte agenții de rating acordă României cel mai redus calificativ din categoria investment grade, în așteptarea reducerii deficitului fiscal, a spus că se așteaptă ca România să facă un progres cu reformele convenite pentru a obține fondurile europene.

Stabilitatea leului românesc este un alt factor pozitiv, în special comparativ cu forintul ungar, care anul trecut a atins mai multe minime istorice. Salariile mai mari de peste graniță au condus deja ca unii cetățeni ungari să accepte locuri de muncă în zonele industrializate din vestul României.

De asemenea, companiile care și-au relocat activitățile din Rusia și Ucraina în țările vecine cu costuri reduse au făcut ca investițiile străine în perioada ianuarie-octombrie să ajungă la 9,39 miliarde de euro, cea mai ridicată cifră de la aderarea României la UE.

Un sondaj efectuat în 2022 de firma de consultanță Ernst&Young arată că mai mult de jumătate din cele 101 de companii străine intervievate aveau de gând să demareze sau să își extindă operațiunile din România, în special în domeniile logistică și lanțuri de aprovizionare, ceea ce plasează România pe locul patru în Europa după intenția de a investi.

“Suntem optimiști că investițiile vor continua să crească în următorii ani, încurajate și de fondurile europene”, spune Alex Milcev, partener la E&Y Romania.

Deși România nu are o agenție unică de promovare a investițiilor, oficiali din cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului au declarat pentru Reuters că supervizează cinci posibile proiecte de relocare din Rusia, Belarus și Ucraina cu o valoare estimată la 705 milioane de euro.

În continuare există însă unele obstacole pentru economie românească, precum deficitul de cont curent mare, îmbătrânirea populației și birocrația care a îngreunat dezvoltarea infrastructurii. Reducerea deficitului fiscal va fi dificilă înaintea alegerilor din 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău