ANALIZĂ | Încotro va merge economia Turciei după referendum

  • 17 Aprilie 2017 10:34
ANALIZĂ | Încotro va merge economia Turciei după referendum

Guvernanții turci au spus înainte de referendum că o victorie pentru tabăra „da” va însemna o deblocare a acelor reforme economice și fiscale de mult promise în Turcia. Dar investitorii nu sunt atât de siguri și se tem de posibilitatea unor noi blocaje politice sau de organizarea unor scrutinuri anticipate care vor întârzia și mai mult reformarea Turciei, comentează agenția Reuters.

Turcii s-au prezentat duminică la urne și au acceptat extinderea puterilor președintelui Recep Tayyip ErdoganReprezentanții AKP au susținut că acest referendum va permite accelerarea procesului de legiferare și va livra o reformare a taxelor de mult așteptată de investitorii din Turcia.

Considerată la un moment dat cea mai promițătoare piață emergentă din întreaga lume, economia turcă a fost lovită puternic de căderea lirei turcești și de îngrijorile investitorilor cu privire la erodarea instituțiilor și concentrarea puterii în mâinile lui Erdogan. Zeci de mii de persoane au ajuns în spatele gratiilor după puciul eșuat din Turcia.

Între timp, executivul a încercat să recâștige încrederea populației, dar investitorii rămân în continuare sceptici și susțin o serie de reforme structurale, care sunt necesare pentru creșterea productivității, liberalizarea pieții de muncă și o creștere a valorii exporturilor.

„În Turcia, perspectivele pe termen lung vor lua o cale pozitivă după referendum, prin îndepărtarea incertitudinii politice. Noi am pregătit reformele, dar nu am avut șansa de a le implementa în mod sistematic. Vom accelera reformele începând cu mai 2017. Inclusiv o îmbunătățire a investițiilor în mediu, precum și reformarea taxelor și a justiției”, a declarat vicepremierul Mehmet Simsek.

De asemenea, acesta a promis o serie de schimbări care vor îndrepta țara spre o creștere economică anuală de 6%.

Economia a crescut cu doar 2,9% în 2016, fiind lovită greu după puciul eșuat împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan.

„Anumite părți din Guvern discută despre cum se vor îmbunătăți lucrurile după vot și cum investitorii străini se vor întoarce în țară și vor porni reformele structurale. Dar am mai văzut aceste argumente în trecut. Nu am văzut niciodată ca așa ceva să se întâmple cu adevărat, cel puțin nu în ultimii șase sau șapte ani. Deci nu sunt foarte optimist în această privință”, a declarat William Jackson de la Capital Economics.

CONCENTRAREA PE REZULTATE

Deși unii investitori s-au pregătit pentru o victorie a taberei „da”, reacția imediată ar putea să fie de scurtă durată, iar piețele își vor îndrepta atenția spre ce se va întâmpla după referendum la Ankara.

„Ceea ce se va întâmpla după referendum va avea implicații pe termen mediu pentru Turcia. Noi credem că după reacțiile rapide ale pieței față de rezultatele referendumului, jucătorii se vor concentra pe consecințe” a scris Ozgur Altug, economistul șef de la BCG Partners.

Printre consecințele referendumului ar putea să se numere întârzierea reformelor de mult promise, în special pentru că vor avea loc, probabil, alegeri anticipate.

ALEGERI ANTICIPATE

După victoria taberei „da”, alegerile anticipate vor asigura extinderea rapidă a puterilor președintelui Recep Tayyip Erdogan, care, în caz contrar, vor intra în vigoare din toamna lui 2019.

Oficialii AKP au spus că nu se gândesc pentru moment la alegeri anticipate, dar investitorii au dubii.

„Formațiunea de guvernământ ar putea să considere un vot de încredere prin prezentarea anticipată la urne, potrivit unor investitori”, se arată într-o notă a Morgan Stanley.

Chiar și fără alegeri anticipate, investitorii se așteaptă la un nou blocaj politic, în special în eventualitatea unei victorii a taberei „da”, care i-ar forța pe parlamentari să se concentreze asupra armonizării legilor și sistemului legislativ cu puterile extinse ale președintelui Erdogan.

Sursa: Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
25
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,7 m/s
Sun
23
Mon
23
Tue
23
Wed
23
Thu
19

Curs oficial BNM 08 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6789 -0.0000
USD 16.6157 -0.0000
RON 4.0694 -0.0000
UAH 0.6000 -0.0000
RUB 0.2261 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău