ANALIZĂ | Încotro va merge economia Turciei după referendum

  • 17 Aprilie 2017 10:34
ANALIZĂ | Încotro va merge economia Turciei după referendum

Guvernanţii turci au spus înainte de referendum că o victorie pentru tabăra „da” va însemna o deblocare a acelor reforme economice şi fiscale de mult promise în Turcia. Dar investitorii nu sunt atât de siguri şi se tem de posibilitatea unor noi blocaje politice sau de organizarea unor scrutinuri anticipate care vor întârzia şi mai mult reformarea Turciei, comentează agenția Reuters.

Turcii s-au prezentat duminică la urne şi au acceptat extinderea puterilor preşedintelui Recep Tayyip ErdoganReprezentanţii AKP au susţinut că acest referendum va permite accelerarea procesului de legiferare şi va livra o reformare a taxelor de mult aşteptată de investitorii din Turcia.

Considerată la un moment dat cea mai promiţătoare piaţă emergentă din întreaga lume, economia turcă a fost lovită puternic de căderea lirei turceşti şi de îngrijorile investitorilor cu privire la erodarea instituţiilor şi concentrarea puterii în mâinile lui Erdogan. Zeci de mii de persoane au ajuns în spatele gratiilor după puciul eşuat din Turcia.

Între timp, executivul a încercat să recâştige încrederea populaţiei, dar investitorii rămân în continuare sceptici şi susţin o serie de reforme structurale, care sunt necesare pentru creşterea productivităţii, liberalizarea pieţii de muncă şi o creştere a valorii exporturilor.

„În Turcia, perspectivele pe termen lung vor lua o cale pozitivă după referendum, prin îndepărtarea incertitudinii politice. Noi am pregătit reformele, dar nu am avut şansa de a le implementa în mod sistematic. Vom accelera reformele începând cu mai 2017. Inclusiv o îmbunătăţire a investiţiilor în mediu, precum şi reformarea taxelor şi a justiţiei”, a declarat vicepremierul Mehmet Simsek.

De asemenea, acesta a promis o serie de schimbări care vor îndrepta ţara spre o creştere economică anuală de 6%.

Economia a crescut cu doar 2,9% în 2016, fiind lovită greu după puciul eşuat împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

„Anumite părţi din Guvern discută despre cum se vor îmbunătăţi lucrurile după vot şi cum investitorii străini se vor întoarce în ţară şi vor porni reformele structurale. Dar am mai văzut aceste argumente în trecut. Nu am văzut niciodată ca aşa ceva să se întâmple cu adevărat, cel puţin nu în ultimii şase sau şapte ani. Deci nu sunt foarte optimist în această privinţă”, a declarat William Jackson de la Capital Economics.

CONCENTRAREA PE REZULTATE

Deşi unii investitori s-au pregătit pentru o victorie a taberei „da”, reacţia imediată ar putea să fie de scurtă durată, iar pieţele îşi vor îndrepta atenţia spre ce se va întâmpla după referendum la Ankara.

„Ceea ce se va întâmpla după referendum va avea implicaţii pe termen mediu pentru Turcia. Noi credem că după reacţiile rapide ale pieţei faţă de rezultatele referendumului, jucătorii se vor concentra pe consecinţe” a scris Ozgur Altug, economistul şef de la BCG Partners.

Printre consecinţele referendumului ar putea să se numere întârzierea reformelor de mult promise, în special pentru că vor avea loc, probabil, alegeri anticipate.

ALEGERI ANTICIPATE

După victoria taberei „da”, alegerile anticipate vor asigura extinderea rapidă a puterilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care, în caz contrar, vor intra în vigoare din toamna lui 2019.

Oficialii AKP au spus că nu se gândesc pentru moment la alegeri anticipate, dar investitorii au dubii.

„Formaţiunea de guvernământ ar putea să considere un vot de încredere prin prezentarea anticipată la urne, potrivit unor investitori”, se arată într-o notă a Morgan Stanley.

Chiar şi fără alegeri anticipate, investitorii se aşteaptă la un nou blocaj politic, în special în eventualitatea unei victorii a taberei „da”, care i-ar forţa pe parlamentari să se concentreze asupra armonizării legilor şi sistemului legislativ cu puterile extinse ale preşedintelui Erdogan.

Sursa: Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
0,24 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:0,5 m/s
Sat
-0 °C
Sun
0 °C
Mon
0 °C
Tue
1 °C
Wed
3 °C

Curs oficial BNM 18 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4775 -0.0000
USD 17.4538 -0.0000
RON 4.0751 -0.0000
UAH 0.7235 -0.0000
RUB 0.2827 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău