ANALIZĂ | De ce avem nevoie de testarea masivă a populației pentru COVID-19. R.Moldova, codașă în clasamentul țărilor după numărul de teste efectuate raportat la numărul populației (GRAFIC)
-
28 Martie 2020 12:20
Lecțiile statelor care au reușit să oprească răspândirea virusului și Organizația Mondială a Sănătății ne spun: testați, izolați și tratați. Prin testare masivă putem opri răspândirea virusului, proteja lucrătorii medicali, pregăti sistemul medical și informa corect populația, se arată într-o analiză a Centrului de Politici și Reforme.
Astfel, potrivit Centrului, autoritățile Republicii Moldova trebuie să înceteze să dea vina pe cetățeni și să-i facă iresponsabili. Ar trebui să le comunice transparent și să îi cheme la cooperare. Statul trebuie să înceapă testarea masivă a populației și să publice informația despre câte teste sunt la moment, câte testări se fac, care este strategia de testare, izolare și tratare a populației.
„În spațiul public, putem auzi deseori că țări dezvoltate ca SUA sau Marea Britanie nu își testează populația, de ce ar trebui s-o facă R. Moldova? Este adevărat, în primele săptămâni ale pandemiei, chiar dacă OMS bătea alarma, chiar dacă cazurile de succes din Taiwan sau Coreea de Sud indicau că autoritățile trebuie să testeze masiv populația, să izoleze și să trateze, multe guverne au ignorat aceste recomandări. Inițial, Marea Britanie a urmat principiul imunității de turmă, deși aceasta nu era oficial declarată politică de stat. Aceasta înseamnă o formă de protecție indirectă împotriva bolilor infecțioase și presupune că un procent mare dintr-o populație a devenit imună la o infecție. În timp ce statisticile creșteau uluitor în Italia și unde a fost impusă carantină strictă, britanicii încă mai puteau bea o bere la pub. Începând cu 17 martie, Marea Britanie a anunțat că ia măsuri drastice, de atunci, în spațiul public au apărut tot mai multe restricții. Tot atunci, prim-ministrul Johnson a spus că în săptămâna următoare se așteaptă să testeze câte 10,000 de persoane zilnic, iar în patru săptămâni – câte 25,000. O săptămână mai târziu, Marea Britanie a anunțat că milioane de teste pentru coronavirus, care pot fi făcute acasă, vor fi accesibile cetățenilor. Desigur, procesul mai durează, până noul tip de test va trece toate verificările, pentru că mai rău decât lipsa unui test este un test greșit. Între timp, chiar și prim-ministrul Johnson a fost testat pozitiv și acum este în carantină.
Scepticii vor aminti că Marea Britanie are o populație de peste 66 de milioane de oameni, respectiv, cifrele nu sunt comparabile. Și vor avea dreptate, de aceea să ne uităm la numărul de teste raportat la numărul de locuitori”, se menționează în analiză.
Astfel, la moment, lideri la numărul de teste per milion de locuitori este Islanda – cu 29,259; Bahrain cu 16,037 (ambele state au o populație mică), Norvegia cu 13,617. Alte țări din capul listei sunt Slovenia cu 7,695 (la 21 martie), Australia – 7,018.
În Moldova, în data de 26 martie, au fost făcute 1,164 de teste de laborator, adică cam 388 per milion de persoane (dacă considerăm că sunt 3 milioane de cetățeni în țară). Ceea ce ne-ar pune cam în partea de jos în topul țărilor care testează pentru COVID-19. Aproximativ, între Chile și Bosnia și Herțegovina.
Autoritățile au anunțat că vor mai veni teste de la Organizația Mondială a Sănătății, teste din China și teste donate de agenți economici.
Citiți integral analiza pe CPR.MD
Menționăm că, autoritățile nu au comentat, deocamdată, aceste date.