ANALIZĂ | Ce se știe până acum despre atacul SUA și al aliaților săi în Siria (Monitorul Apărării și Securității)

  • 14 Aprilie 2018 16:54
ANALIZĂ | Ce se știe până acum despre atacul SUA și al aliaților săi în Siria (Monitorul Apărării și Securității)

Așteptat întreagă săptămână, atacul american, britanic și francez împotriva regimului Bashar al Assad a venit sâmbătă, 14.04, dimineața, la orele 01 UTC, un val de peste 100 de rachete de croazieră (între 110 și 120) lovind ținte din Siria, în principal în Damasc și în Homs, fiind vizate facilitățile militare chimice ale regimului.

Pentagonul a precizat că, în principal, au fost lovite trei mari obiective, două în Damasc și unul în Homs. În Damasc, a fost lovit centrul de cercetări din Jemraya și facilități de depozitare și transport, inclusiv cele două aeroporturi, cel internațional și cel din Mezzeh. Aeroportul internațional din Damasc ar fi fost puternic afectat, iar cel din Mezzeh ar fi fost scos din funcțiune. În Homs, au fost lovite mai multe depozite și un centru de comandă. De asemenea, au fost lovite ținte în Aleppo, menționează MEDIAFAX.

Atacul a fost executat cu rachete de croazieră Tomahawk de pe nave și de rachete de croazieră și muniție precisă lansate de pe avioane, unele aflate în spațiul aerian sirian.

Rachete de croazieră au fost lansate de pe trei distrugătoare americane, USS Porter, USS Cook și USS Higgins, aflate în Marea Mediterană, respectiv Marea Roșie, dar și de către bombardiere „stealth” B1.

Franța a folosit rachete de croazieră și muniție precisă lansate de pe avioanele Rafale.

Britanicii au lovit cu rachete de croazieră Shadow lansate din aer de pe patru avioane Tornado decolate de la baza din Cipru. Acestea au lovit ținte din apropiere de Homs.

Aliații SUA din regiunea Orientului Mijlociu nu au participat la atac, dar au fost informați și implicați în procesul de planificare a atacului, inclusiv asupra posibilelor răspunsuri ale Iranului ca reacție la atac. Israelul ar fi furnizat informații despre ținte, fapt credibil având în vedere că în atac a fost lovit un centru de comandă al Hezbullah din Quseir, în apropiere de Homs. De altfel, Hezbullah și-a mobilizat trupele în Liban așteptându-se la o reacție israeliană. 

CITEȘTE mai departe ANALIZA în site-ul Monitorul Apărării și Securității. Vei afla detalii despre declarațiile decidenților politici și militari aliați

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău