ANALIZĂ CAPC: Proiectul Legii privind statutul municipiului Chișinău

  • 12 Aprilie 2016 17:52
ANALIZĂ CAPC: Proiectul Legii privind statutul municipiului Chișinău

Proiectul legii cu privire la statutul mun. Chișinău îi acordă primarului o serie de prerogative, în detrimentul Consiliului municipal, fapt ce contravine normelor internaționale, se arată într-o analiză a Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției.

Proiectul a fost adoptat cu scandal de Parlament în prima lectură, la 8 aprilie 2016.

Potrivit proiectului elaborat de către deputații Partidului Liberal, primarul general al muncipiului Chișinău ar urma obțină dreptul de a numi vice-primarii, chiar dacă unele candidaturi propuse de către primar sunt refuzate de Consiliul municipal. De asemenea, primarul va avea prerogativa de a prelungi arendarea unor bunuri municipale, pe care o deține în prezent consiliul. De asemenea, va fi limitată activitatea consilierilor, prin faptul că unele decizii, precum cele referitoare la taxe și impozite și modificarea bugetului, vor putea fi luate numai la inițiativa primarului, după cum a menționat expertul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Viorel Pîrvan.

„Există Carta europeană a autonomiei locale și un șir de recomandări ale Consiliului Europei care menționează supremația consiliilor locale în exercitarea autonomiei locale asupra primarului ca autoritate executivă. Trebuie să existe suficiente pârghii pentru consiliul local de a controla activitatea primarului”, a declarat Viorel Pîrvan.

Totodată, primarul va putea bloca orice inițiativă a consilierilor, pentru că aceasta va putea fi adoptată de Consiliul municipal numai dacă este avizată de către primar. De asemenea, primarul general al capitalei va putea influența deciziile primăriilor localităților din suburbia Chișinăului și va putea institui funcții noi, precum cea de vice-pretori, care presupun noi cheltuieli, fără indicarea surselor financiare în proiectul de lege, a subliniat Viorel Pîrvan.

Proiectul Legii privind statutul municipiului Chișinău a fost aprobat de Parlament în prima lectură pe 8 aprilie, după dezbateri aprinse, cu atacuri verbale dure și chiar îmbrânceli între deputații liberali, care sunt autorii acestui proiect, și cei socialiști care l-au criticat vehement. Deputații socialiști consideră că proiectul a fost elaborat astfel ca să-l avantajeze pe primarul Chișinăului, care este vicepreședinte al PL. Pe de altă parte, autorii proiectului au declarat că scopul lor a fost să aducă în concordanță prevederea din legea privind statutul municipiului Chișinău cu cea cu privire la administrația publică locală. În parlament mai există două inițiative legislative privind noul statut al municipiului Chișinău care prevăd mai multe împuterniciri pentru Consiliul municipal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
29,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău