Analiză Bloomberg: Revenirea în forță a pandemiei COVID amenință relansarea economiei globale

  • 23 Aprilie 2021 10:39
Analiză Bloomberg: Revenirea în forță a pandemiei COVID amenință relansarea economiei globale

Noul vârf al pandemiei de COVID-19 amenință să mărească decalajul dintre bogații și săracii din economia mondială, ceea ce poate dăuna creșterii globale dacă apar noi focare sau dacă sursele cheie de cerere se micșorează, scrie Bloomberg, citată de Mediafax și Digi24.ro.

Săptămâna trecută au fost diagnosticate cu COVID-19 mai multe persoane decât oricând de la începutul pandemiei. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că noul val de infectări este în creștere peste tot cu excepția Europei, cu o explozie a numărului de cazuri în India, Argentina, Turcia și Brazilia.

Acest lucru riscă să slăbească revenirea economică globală robustă așteptată, dat fiind faptul că eșecul de a ține sub control răspândirea coronavirusului sau de a distribui uniform vaccinurile riscă să ducă la noi mutații, mai întâi în țările emergente și apoi în statele dezvoltate unde pandemia a început să bată în retragere. Chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla, o recuperare economică cu două viteze va crea probleme chiar și țărilor care au rate de imunitate mari în rândul populației, prin limitarea cererii externe pentru produsele lor și prin destabilizarea lanțurilor de aprovizionare.

Economiile emergente și în curs de dezvoltare au reprezentat două treimi din creșterea globală înainte de pandemie și aproximativ 86% din populația lumii. Banca Mondială le-a avertizat chiar săptămâna aceasta că trebuie să se pregătească pentru posibilitatea ca recuperarea lor economică să încetinească. Relansarea economică aflată la început în India - a șasea economie ca mărime din lume - este amenințată de reînnoirea restricțiilor de circulație în provincii pentru a opri un nou val de infecții, care au depășit 300.000 de cazuri raportate zilnic.

Peste 944 de milioane de vaccinuri au fost administrate în 170 de țări, conform datelor colectate de Bloomberg - doze suficiente pentru 6,2% din populația globală. Însă distribuția este deficitară, în țările cu cele mai mari venituri campaniile de vaccinare derulându-se de aproximativ 25 de ori mai repede decât în cele cu cele mai mici venituri.

Cred că este o cursă între mutațiile virusului și vaccinări, spune Rob Subbaraman, analist la Nomura Holdings.

Mulți oameni nu sunt conștienți de faptul că gripa spaniolă din 1918, deși se crede că a început în SUA și apoi s-a răspândit în Europa, în cele din urmă a lovit cel mai violent țările considerate atunci a fi în curs de dezvoltare. Este un semn de rău augur al istoriei care se repetă”, adaugă el.

Piețele dau semne de nervozitate. Rupia indiană este cea mai slabă monedă din regiune în această săptămână. Investitorii au căutat adăposturi tradiționale precum yenul japonez și au răsplătit piețele celor care au gestionat cel mai bine criza din sănătate, cum ar fi siclul israelian, dolarul taiwanez și lira sterlină.

Companiile care se bazează cel mai mult pe redeschiderea economiei globale sunt deosebit de vulnerabile. Nestle, cea mai mare companie alimentară din lume, a declarat că „este urgent nevoie să fie promovat accesul echitabil la vaccinuri, în special în țările cu venituri mici. Nestle, din Elveția, a promis mai mult de 6 milioane de franci (6,6 milioane de dolari) pentru a ajuta la accelerarea livrărilor de vaccinuri către comunitățile defavorizate, mai scrie ZF.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău