Analiză BalkanInsight | Împrumutul rusesc promis R.Moldova va provoca mari probleme economice

  • 27 Noiembrie 2019 17:38
Analiză BalkanInsight | Împrumutul rusesc promis R.Moldova va provoca mari probleme economice

Împrumutul promis de Moscova noilor autorități din Rep. Moldova este văzut drept o contrapondere față de UE și FMI, titrează publicația electronică BalkanInsight. Noul guvern de la Chișinău ochește surse alternative în est, în caz că relațiile cu Uniunea Europeană și Fondul Internațional Monetar vor eșua, mai scrie BalkanInsight.

După înlăturarea premierului pro-european Maia Sandu și instalarea unui guvern pro-moscovit sub conducerea lui Ion Chicu, Rusia a promis săptămâna trecută un împrumut de 500 de milioane de dolari americani. Republica Moldova ar putea întrerupe colaborarea cu FMI, a declarat Ion Chicu, marți seara, la o emisiune TV, și nu este pentru prima dată când fostul consilier al președintelui Igor Dodon, critică acordul cu FMI.

Totuși, creditul rusesc ar putea adânci Republica Moldova în și mai mari probleme economice pentru că va duce la majorarea cu o treime a datoriei externe, consideră expertul Veaceslav Negruță, declarație făcută pentru IPN.

Republica Moldova are o datorie externă de 1,6 miliarde de dolari americani. Veaceslav Negruță spune că dacă statul se va mai împrumuta cu încă jumătate de milion, această datorie va deveni îngrijorător de mare – aproximativ 25 la sută din PIB-ul total (8,1 miliarde USD).

Noul raportor pentru Republica Moldova din Parlamentul European, Dragoș Tudorache, a avertizat că UE va sancționa noua guvernare dacă nu-și va îndeplini angajamentele asumate prin Acordul de Asociere în 2014.

Sursa:balkaninsight 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău