Analiză a manualelor din dreapta și din stânga Nistrului: ”Cum să unești două „geografii“ care nu au nicio legătură una cu alta?” (Revista presei)

  • 23 Aprilie 2019 09:33
Analiză a manualelor din dreapta și din stânga Nistrului: ”Cum să unești două „geografii“ care nu au nicio legătură una cu alta?” (Revista presei)

Revista presei - 23 aprilie 2019.

Cotidianul publică un interviu cu eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, despre situația politică de la Chișinău. Potrivit politicianului din România, ce reprezintă PNL, ”Miza alegerilor europarlamentare pentru cetățenii Republicii Moldova este următoarea: vrem să obținem o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană a Republici Moldova în următorii 5 ani”. El a mai subliniat că ”Uniunea Europeană a pierdut încrederea în actualul Guvern de la Chișinău în momentul în care alegerile pentru primăria mun. Chișinău au fost invalidate fără niciun motiv. (…) O guvernare între blocul ACUM și PSRM ar însemna poate un risc de stagnare la nivelul Republicii Moldova, fiindcă este clar că socialiști nu vor apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană”, a remarcat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Într-un alt interviu, pentru Evenimentul Zilei, eurodeputatul a declarat că își dorește la Chișinău ”o guvernare monocoloră a blocului ACUM care să fie stabilă, asumată, să aibă un plan pe patru ani de zile. Dar din păcate campania electorală a fost organizată, la fel și legislația a fost modificată, în așa fel încât acest bloc să obțină un număr mai mic de mandate decât sprijinul popular pe care l-ar fi luat”.

”Statalitatea – noua religie moldovenească”, își intitulează Vlad Țurcanu editorialul din Cotidianul. Analistul scrie despre dorința PSRM de a crea neapărat o coaliție de guvernare și de a împărți funcțiile în stat. ”Insistența lor de a oficializa relația cu blocul ACUM a fost privită în primă instanță ca o încercare de a-l compromite în ochii electoratului proeuropean, ca o acțiune inițiată la comanda PD, direct interesat. Dar dincolo de această probabilitate, înclinația PSRM pentru aspectul strict juridic al problemelor înseamnă mai mult decât atât. Ea vorbește despre foloasele pe care vrea să le tragă partidul condus de facto de Igor Dodon din actuala așezare a instituțiilor statului”, este de părere Vlad Țurcanu.

Reprezentanții Blocului „ACUM” au preferat să ignore faptul că președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelinski, ar avea legături cu oligarhul Ihor Kolomoyskiy, care este certat cu Petro Poroșenko, crede analistul politic Dionis Cenușă, citat de Ziarul Național. „Blocul „ACUM” alege să ignore acest aspect în felicitarea către Zelenski. Așadar, unii oligarhi sunt mai buni decât alții?”, se întreabă Cenușă.

Același ziar publică opinia scriitorului Gheorghe Erizanu, care a remarcat, într-un material publicat pe blogul său, că „opoziția din Chișinău se bucură pentru victoria lui Zelenski, pentru că Poroșenko e prietenul lui Plahotniuc. Dodon se bucură pentru că speră că va ajunge cu Zelenski la Kiev. Platon se bucură pentru că Poroșenko l-a cedat lui Plahotniuc fără a ține cont de legislația ucraineană”, mai scrie autorul, citat de Ziarul Național.

Adevărul publică o analiză a manualelor de geografie din care studiază elevii de pe cele două maluri ale Nistrului, intitulată ”Manualele, separatismul și identitatea. Cum să unești două „geografii“ care nu au nicio legătură una cu alta?”

 ”În manualele de geografie din clasa a IX-a, cele două teritorii situate pe malurile Nistrului, care au pretenția - doar cei din Republica Moldova - că formează un stat unitar, există o dispută de legitimitate. Din perspectiva autorilor din Transnistria în dreapta și în stânga râului Nistru există două entități statale aproape distincte”. Pe de altă parte, elevilor din dreapta Nistrului ”nu li se spune nimic despre faptul că această regiune nu este controlată de autoritățile statului de mai bine de 29 de ani. Dimpotrivă, copiilor li se creează impresia că problema separatismului nu există, iar dincolo de Nistru tinerii simt, cred, învață și vorbesc la fel ca ei”, mai arată analiza realizată de Radu Cupcea, doctorand al Universității din București și cercetător la ISPRI – Academia Română.

Avocatul Poporului, Miahi Cotorobai, vorbește într-un interviu pentru Ziarul de Gardă despre modul cum sunt respectate și cum sunt încălcate drepturile omului în Republica Moldova. ”Atâta timp cât drepturile și libertățile omului nu sunt o prioritate a statului, toate probleme despre care am vorbit vor rămâne fără răspuns. R. Moldova, dacă se pretinde a fi stat de drept și stat democratic, trebuie să ia act de asta. În genere, trebuie să avem funcționari publici de carieră, nu lucrători de partid”, a subliniat Avocatul Poporului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău