Analistul Mihai Isac: Rep. Moldova reprezintă un test de destabilizare pentru Rusia, care folosește metode noi în războiul hibrid

  • 21 Noiembrie 2023 14:17
Analistul Mihai Isac: Rep. Moldova reprezintă un test de destabilizare pentru Rusia, care folosește metode noi în războiul hibrid

Ambasadorul Rep. Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat  ieri, la Ministerul rus de Externe unde i-a fost înmânată o notă de protest privind ”persecutarea presei de limba rusă” din țara noastră și interzicerea accesului pe teritoriul Federației Ruse pentru 11 deputați de la Chișinău. Informația a fost confirmată de către Igor Zaharov, consilier în comunicare al vicepremierului Nicu Popescu. Este o dovadă că Rusia nu crede într-un dialog civilizat cu Rep. Moldova și continuă să trateze Chișinăul ca un vasal geopolitic, subliniază analistul de politică externă, Mihai Isac, transmite Radio Chișinău.

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat din nou la Ministerul de Externe al Rusiei, în mai puțin de o lună, pentru a-i se înmâna o altă notă de protest în legătură cu pretinsa persecutarea mass-media de limbă rusă de către Chișinău, a declarat într-o intervenție pentru Radio Chișinău Igor Zaharov, consilier în comunicare al Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.  

”Indiferent de deciziile sau răspunsurile Moscovei, ne angajăm să continuăm să protejăm spațiul nostru informațional împotriva oricărei ingerințe externe și să menținem o poziție fermă împotriva dezinformării, atacurilor hibride și a încercărilor de destabilizare a țării noastre”, a spus Igor Zaharov.

Deranjată de măsurile întreprinse de autoritățile de la Chișinău pentru apărarea intereselor naționale, Moscova ar putea recurge chiar la închiderea Ambasadei Rep. Moldova în Federația Rusă, consideră analistul de politică externă Mihai Isac. Într-un comentariu pentru Radio Chișinău, analistul spune că Rep. Moldova reprezintă un test pentru Rusia de destabilizare a țării, folosind metode noi folosite în războiul hibrid.

”Această finanțare de peste un miliard de lei este doar ceea ce s-a putut cuantifica. Reprezentanții partidului neconstituțional ”Șor” au folosit metode inedite de a finanța protestele, inclusiv criptomonede. Dacă șeful SIS a avansat această sumă, trebuie să fim siguri că nu reprezintă nici zece la sută din  ceea ce ”s-a aruncat” pe ”frontul” din Rep. Moldova, de către Federația Rusă. Aceste acțiuni de destabilizare s-au văzut și cu ocazia alegerilor locale. Această explozie de partide-clonă ale partidului declarat neconstituțional ”Șor” și această pleiadă de candidați independenți dar cu legături directe cu oligarhul fugar pe malul Mediteranei, demonstrează că în spatele acestei mișcări ar sta Federația Rusă”, a declarat Mihai Isac.

Ambasadorul Lilian Darii, a fost convocat și în luna octombrie curent la ministerul rus de externe, când i-a fost înmânată de asemenea o notă de protest privind o așa numită „persecuția presei de limba rusă în Moldova”.

Convocarea a avut loc la scurt timp după ce în urma unui raport al SIS au fost suspendate licențele de emisie pentru șase posturi TV pe motiv că prin intermediul acestora Federația Rusă ar încerca să influențeze alegerile ocale din Rep. Moldova. Totodată, la propunerea Serviciului 31 de site-uri de știri, folosite în războiul informațional contra Rep. Moldova, dintre care 21 direct gestionate de către Rusia după cum anunța într-un briefing, directorul serviciului, Alexandru Musteața.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău