Analistul Ion Tăbârță: Acuzațiile de fraudare a referendumului aduse de Rusia sunt o modalitate de a manipula un rezultat de „Da”, transformându-l mediatic în unul de „Nu”
-
24 Octombrie 12:18
Acuzația Moscovei, precum că referendumul de aderare la Uniunea Europeană ar fi fost fraudat, face parte din arsenalul Rusiei în războiul hibrid împotriva Rep. Moldova, pentru a compromite parcursul european al țării, opinează experții. Comentând declarația de miercuri a purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, cu privire la scorul strâns la referendum, analistul Ion Tăbârță susține că situația ar fi fost alta, dacă nu erau ingerințele Federației Ruse în procesele electorale din Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.
Narațiunea propagandistică de falsificare a referendumului de către guvernarea pro-europeană de la Chișinău este o metodă clasică de manipulare a Federației Ruse, care s-a implicat în mod ostentativ în procesul electoral din Rep. Moldova, a comentat analistul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.
„Federația Rusă, de o bună perioadă, dar mai ales în ultimele luni, a promovat intens narativul că societatea moldovenească și-ar fi dorit o relație mai apropiată cu Federația Rusă și nu ar susține parcursul european al statului nostru. Este o modalitate a Federației Ruse de a manipula un scor de „da”, transformându-l mediatic în unul de „nu”. Dacă nu erau ingerințele Federației Ruse în procesele electorale din Republica Moldova și nu era poziția oscilantă, duplicitară a multor actori politici din Republica Moldova, eu sunt sigur că rezultatele ar fi fost altele”, a spus Ion Tăbârță.
Luni, a doua zi după alegeri, și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că dinamica evoluției procentelor pe parcursul numărătorii voturilor la alegerile prezidențiale și la referendum ridică "multe semne de întrebare".
Amintim că autoritățile de la Chișinău au vorbit în repetate rânduri despre ingerințele rusești în procesul electoral din Rep. Moldova, prin campanii de dezinformare și de cumpărare a voturilor pentru a deturna parcursul european al țării, alocând în acest scop sute de milioane de dolari. De asemenea, s-a invocat faptul că o grupare criminală, cu aluzie la oligarhul Ilan Șor, ar fi încercat să cumpere 300.000 de voturi la referendum în schimbul opțiunii NU”