Moscova refuză să recunoască opțiunea pro-europeană a cetățenilor Republicii Moldova și spune că referendumul de aderare la UE a fost fraudat

  • 24 Octombrie 08:33
Moscova refuză să recunoască opțiunea pro-europeană a cetățenilor Republicii Moldova și spune că referendumul de aderare la UE a fost fraudat

Rusia consideră că referendumul privind aderarea la UE desfășurat duminică în Republica Moldova concomitent cu alegerile prezidențiale a fost fraudat, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit agențiilor Reuters și EFE.

Rezultatul strâns al referendumului, 50,46% în favoarea aderării la UE și 49,54% împotrivă, a fost "obținut în ultimul moment, deci a fost fraudat", a susținut Zaharova la o conferință de presă, desfășurată cu mai multe ore întârziere în urma unui atac cibernetic asupra MAE rus despre care purtătoarea de cuvânt a spus că ar fi avut ca scop perturbarea informării despre summitul BRICS găzduit de Rusia, potrivit Agerpres.

"În țară (în Republica Moldova - n.red.) a fost auzit un puternic 'Nu' față de integrarea în UE, dar autoritățile președintei (Maia) Sandu au făcut totul pentru a ascunde acest rezultat", a mai afirmat Maria Zaharova.

În pofida represiunii contra opozanților și interferenței active din partea UE și SUA, a continuat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, referendumul a fost un eșec al autorităților de la Chișinău.

Comentariile sale survin după ce și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut luni că dinamica evoluției procentelor pe parcursul numărătorii voturilor la alegerile prezidențiale și la referendumul privind opțiunea aderării Republicii Moldova la UE este o "anomalie" ce ridică "multe semne de întrebare". Este "dificil de explicat ritmul creșterii mecanice a voturilor în favoarea lui Sandu și în favoarea acelor participanți la referendum care susțin orientarea către UE", a argumentat Peskov.

De asemenea, acesta i-a cerut președintei Maia Sandu să prezinte dovezile pe care, într-o declarație dată presei la închiderea urnelor, le-a invocat în acuzații cu aluzie la Rusia despre ingerințe în procesul electoral în care o grupare criminală ar fi încercat să cumpere 300.000 de voturi.

Maia Sandu a obținut 42,49% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale și se va confrunta în turul doi cu candidatul opoziției, pro-rusul Alexandr Stoianoglo, care a obținut 25,95% din voturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
11
Sat
11
Sun
12
Mon
13
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău