Analistul economic Viorel Gîrbu: FMI monitorizează în permanență toate statele cu care are acorduri
-
25 Septembrie 2023 13:58
O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Clara Mira, începe de astăzi, o vizită de documentare la Chișinău. Misiunea, care se va afla în Republica Moldova până pe 6 octombrie va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților cu Fondul, transmite Radio Chișinău.
Este cea de-a patra evaluare în cadrul programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), precum și în urma solicitării autorităților de a acorda susținere Republicii Moldova în baza noului Mecanism de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF).
Experții Fondului Monetar Internațional urmează să actualizeze datele și să evalueze perspectivele la nivel macroeconomic ale țării. Aceștia vor discuta cu autoritățile prioritățile în materie de politici pentru minimizarea vulnerabilităților legate de schimbările climatice, menționa reprezentanța de la Chișinău a FMI într-un comunicat.
Misiunea efectuează o monitorizare ordinară, în cadrul Programului actual al Rep. Moldova cu Fondul Monetar Internațional, afirmă analistul economic Viorel Gîrbu pentru „Radio Chișinău”.
„E o misiune ordinară. FMI în permanență monitorizează toate statele cu care are acorduri. O dată la jumătate de an, cu o anumită frecvență FMI vine cu misiunea, poartă tratative, discută cu oficialii, fac o evaluare. Este o misiune la nivel de experți, la nivel oficial, pentru discuții, experții analizează cifrele, colectează datele verifică și atât”, a precizat Viorel Gîrbu.
Programul autorităților moldovenești susținut de FMI are o durată de 40 de luni și a fost aprobat în decembrie 2021. În luna mai 2022 volumul total de creditare a fost majorat la circa 785 de milioane de dolari, din care circa 366 de milioane de dolari au fost deja debursați.
Finanțarea în baza mecanismului extins de creditare prevede o rată anuală a dobânzii de zero la sută, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de zece ani, iar finanțarea în baza Mecansimului de finanțare extinsă prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru Drepturile Speciale de Tragere (DST), un termen de rambursare de zece ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate.