Analistul de politică externă Răzvan Munteanu: „Ca măsuri împotriva războiului hibrid al Rusiei, Republica Moldova să înceapă să lupte și să stopeze flagelul corupției”

  • 10 Aprilie 2023 07:59
Analistul de politică externă Răzvan Munteanu: „Ca măsuri împotriva războiului hibrid al Rusiei, Republica Moldova să înceapă să lupte și să stopeze flagelul corupției”

„Drept măsuri asupra războiului hibrid al Rusiei este ca Republica Moldova să înceapă să lupte și să stopeze flagelul corupției, deoarece un stat captiv, un stat vulnerabilizat, face ca agresiunile Federației Ruse să poată fi orchestrate cu ușurință, iar un alt capitol important este acel al combaterii propagandei și dezinformării rusești”, a declarat Răzvan Munteanu, analistul de politică externă, președinte Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA) de la București în cadrul emisiunii Impact Global de la TVR MOLDOVA.

„În primul și primul rând, NATO, într-adevăr, este o alianță militară defensivă, dar interesată de combaterea acestui concept al războiului hibrid care a intrat în interesul lui NATO odată cu anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, de aceea și conceptul nu este tocmai unul nou, îl regăsim încă din multe exemple din istorie. În primul și primul rând, Republica Moldova trebuie să-și dorească să poată să rezolve și să lupte împotriva acestor amenințări. Primul lucru care trebuie să-l facă și, pe care le-am înțeles cu toții fiind modul de acțiune a Federației Ruse în administrarea războaielor hibride. Pentru Republica Moldova este să înceapă să lupte și să stopească flagelul corupției, deoarece un stat captiv, un stat vulnerabilizat, face ca agresiunile Federației Ruse să poată fi orchestrate cu ușurință. Aceasta este explicația pentru care Ucraina se află în situația de astăzi și multe alte state. Și, motivul pentru care lui Vladimir Putin îi convine să discute cu dictatori, lideri autoritari, decât cu personalități ale lumii democratice. Este primul aspect la care R. Moldova ar trebui să lucreze, împreună evident cu expertiza pe care o poate furniza statele occidentale din spațiul euroatlantic.

Un alt capitol important este acel al combaterii propagandei și dezinformării rusești, a se continua acest proces, nu doar prin cenzurarea unor posturi TV, închiderea lor sau a canalelor Sputnik, dar și prin aducerea în spațiul public din Republica Moldova, al nativelor corecte, al unor argumente care să convingă cetățenii Republicii Moldova, de ce Federația Rusă este un stat agresor, cum Federația Rusă încearcă să destabilizeze Republica Moldova și care sunt opțiunile pentru dezvoltarea societății, din punct de vedere economic, politic, social al Republicii Moldova”, a declarat Răzvan Munteanu la TVR MOLDOVA. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău