Analiștii politici, despre o eventuală coaliție PLDM-PD-PCRM

  • 13 Ianuarie 2015 14:18
Analiștii politici, despre o eventuală coaliție PLDM-PD-PCRM

O eventuală coaliție dintre PLDM, PD și PCRM ar deveni necesară în cazul în care nu se va ajunge la un compromis cu PL, dar o atare alianță ar putea să scadă și mai mult încrederea populației în partidele care se declară proeuropene, susțin analiștii.

În opinia lor, o astfel coaliție ar putea fi acceptată și de Uniunea Europeană, dacă va întruni anumite condiții.

O coaliție PLDM-PD-PCRM ar deveni necesară în cazul în care PL nu va dori să facă parte din viitoarea guvernare, susține analistul politic, Cornel Ciurea. În opinia sa,  PCRM nu va dilua foarte mult mesajul pro-european și din acest punct de vedere ar deveni acceptabil ca parte a viitoarei coalițiii. Totuși, Cornel Ciurea susține că o asemenea alianță ar putea fi criticată de alegători.

O alianță PLDM – PD - PCRM ar fi acceptată și de Uniunea Europeană care așteaptă o guvernare stabilă în Republica Moldova, este de părere directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă. El a accentuat că este necesar ca viitoarea coaliție să respecte angajamentele asumate de Republica Moldova în actele semnate cu Uniunea Europeană.

Amintim că după ultima rundă de negocieri care s-a desfășurat aseară, liderii PLDM și PD Vlad Filat și Marian Lupu au vorbit deschis despre necesitatea inițierii discuțiilor cu Partidul Comuniștilor pentru că ar exista anumite solicitări din partea PL ce nu pot fi acceptate. Pe de altă parte, președintele PL Mihai Ghimpu a declarat că discuțiile dintre reprezentanții celor trei formațiuni vor continua și astăzi. PCRM nu s-a pronunțat deocamdată asupra unei posibile participări la formarea viitoarei majorități parlamentare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău