Analiștii estimează că suprafața însămânțată cu cereale în Ucraina va scădea cu 39% în 2022

  • 15 Martie 2022 15:09
Analiștii estimează că suprafața însămânțată cu cereale în Ucraina va scădea cu 39% în 2022

Suprafața însămânțată cu cereale de primăvară în Ucraina ar putea scădea cu 39%, până la 4,7 milioane de hectare, în acest an, din cauza invaziei armatei rusești, a estimat marți firma de consultanță în agricultură APK-Inform, transmite Reuters.

Ucraina este un mare producător și exportator mondial de cereale și uleiuri vegetale, însă oficialii și fermierii se așteaptă ca în 2022 recoltele și exporturile sale să scadă din cauza războiului, informează Agerpres.

Anul trecut, Ucraina a strâns o recoltă record de 86 milioane de tone de cereale, după ce a însămânțat cu cereale de primăvară o suprafață de 7,7 milioane de hectare.

"După ce trupele rusești au intrat pe teritoriul Ucrainei și ca urmare a continuării ostilităților în multe regiuni importante, nu există oportunitatea fizică de a începe însămânțările", susțin analiștii de la APK-Inform.

Firma de consultanță nu a oferit nicio estimare cu privire la recolta de cereale din 2022 a Ucrainei.

Pe de altă parte, analiștii de la APK-Inform estimează că aproximativ două milioane de hectare însămânțate cu grâu de iarnă, orz și secară în Ucraina ar putea fi deteriorate sau nedisponibile pentru recoltare, din cauza ostilităților, astfel că, la final, Ucraina ar putea recolta în acest an doar culturile de cereale de pe o suprafață de 5,5 milioane de hectare de teren.

"Asta înseamnă o pierdere de 28%", susține firma de consultanță.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat săptămâna trecută că țara ar trebui să însămânțeze cât mai rapid posibil culturile de primăvară, în pofida invaziei rusești.

Uniunea Producătorilor Agricoli din Ucraina a estimat și ea că fermierii ar putea reduce suprafața însămânțată cu floarea soarelui, rapiță și porumb în acest an, pentru a le înlocui cu cereale precum hrișcă, ovăz și mei.

În mod tradițional, Ucraina începe însămânțările de primăvară la finele lunii februarie sau la începutul lui martie, însă în acest an însămânțările de primăvară au fost întârziate semnificativ.

Ucraina a suspendat deja exporturile de secară, ovăz, mei, hrișcă, sare, zahăr, carne și nutreț în contextul invaziei rusești și a introdus licențe la export pentru grâu, porumb și ulei de floarea soarelui.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,57 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
17
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău