Analiștii estimează că exporturile Gazprom în Europa ar putea scădea cu o treime în 2022

  • 22 Aprilie 2022 15:35
Analiștii estimează că exporturile Gazprom în Europa ar putea scădea cu o treime în 2022

Exporturile de gaze spre Europa ale grupului rus Gazprom ar putea scădea cu aproximativ o treime în acest an, din cauza crizei din Ucraina, a concurenței gazelor naturale lichefiate și a planurilor Moscovei privind trecerea la plata în ruble, au apreciat analiștii intervievați vineri de Reuters, informează Agerpres.

Rusia este responsabilă pentru aproximativ 40% din necesarul de gaze al Europei, însă Occidentul încearcă să își reducă dependența de aceasta, mai ales după intervenția militară în Ucraina.

Planurile conform cărora țările neprietenoase vor fi obligate să plătească în ruble pentru gazele naturale rusești vor submina și ele perspectivele pentru exporturile de gaze ale Rusiei, au adăugat analiștii, în condițiile în care Europa a apreciat că este vorba de un "șantaj" și a refuzat aproape în unanimitate să respecte această solicitare.

Sergei Kapitonov, analist la Energy Centre din cadrul Skolkovo School of Management, este de părere că exporturile Gazprom în Europa ar putea scădea cu 40 - 45 de miliarde de metri cubi în acest an, de la un nivel de aproximativ 150 de miliarde de metri cubi în 2021.

La rândul său, Sindre Knutsson, analist la Rystad Energy, susține că volumul exporturilor de gaze prin conducte ar putea scădea și mai mult, "influențate de solicitările cumpărătorilor de a deveni mai puțin dependenți de Rusia sau de faptul că Rusia va limita volumele, de exemplu ca urmare a dezacordurilor cu privire la moneda în care ar trebui achitate gazele". Acest analist nu a exclus varianta opririi livrărilor de gaze prin Ucraina, dacă războiul va împiedica funcționarea în siguranță a conductelor.

Oficial, Gazprom nu a dezvăluit care sunt estimările sale cu privire la exporturile de gaze spre Europa.

Anul trecut, principalii clienți ai Gazprom din Europa au fost Germania, care a cumpărat 45,8 miliarde metri cubi de gaze naturale rusești, Italia, 20,8 miliarde metri cubi, și Austria, care a primit 13,2 miliarde metri cubi.

Rusia este principalul furnizor de gaze al Germaniei, fiind responsabilă pentru o treime din necesarul acesteia de gaze, în timp ce Italia importă din Rusia aproximativ 40% din necesarul său, iar Austria aproape 80%.

Până acum, doar Ungaria a acceptat să facă trecerea la plata în ruble pentru gazele rusești, o schemă care implică deschiderea de către cumpărători a unui cont în valută la banca rusească Gazprombank, care ulterior face conversia fondurilor în ruble.

Un document intern al Comisiei Europene susține că plata în ruble rusești de către cumpărătorii din Uniunea Europeană ar însemna o încălcare a sancțiunilor impuse Moscovei.

Alexei Gromov, de la Institute for Energy and Finance Foundation, susține că gazul rusesc din conducte ar putea fi suplimentat parțial prin gaze lichefiate importate din SUA sau livrate de grupul rus Novatek, care nu trebuie să ceară clienților săi să plătească în ruble. Alexei Gromov a estimat că exporturile de gaze rusești prin conducte spre Uniunea Europeană ar putea ajunge la 105 miliarde metri cubi în acest an. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău