Analiștii estimează că economia americană a înregistrat în 2020 cea mai slabă performanță din ultimii 74 de ani

  • 28 Ianuarie 2021 09:43
Analiștii estimează că economia americană a înregistrat în 2020 cea mai slabă performanță din ultimii 74 de ani

Datele oficiale privind evoluția Produsului Intern Brut în trimestrul patru 2020, ce urmează să fie publicate joi de Departamentul Comerțului, ar urma să arate de asemenea că revenirea din pandemie a pierdut viteză la finele anului trecut pe fondul celui de-al doilea val de infecții cu coronavirus și al epuizării ajutoarelor guvernamentale.

Potrivit estimărilor din luna decembrie ale Rezervei Federale, economia americană a înregistrat anul trecut o contracție de 2,5% similară cu cea din timpul crizei financiare mondiale. Însă unii economiști sunt mult mai pesimiști, estimând o contracție de până la 3,6% în 2020, ceea ce ar fi cea mai slabă performanță de după 1946.

"În 2020 comparativ cu 2019, Produsul Intern Brut a scăzut cu aproximativ 3,5%", prognozează Jason Furman, profesor de economie la Universitatea Harvard și fost membru al comisiei economice de la Casa Albă în mandatul președintelui Barack Obama. "Este vorba de cea mai puternică scădere a PIB de la demobilizarea de după cel de-al doilea război mondial în 1946 pentru că acea contracție din cel de-al doilea trimestru a fost foarte puternică și a fost recuperată doar parțial în trimestrul al treilea și al patrulea", a detaliat Jason Furman.

În 2019, economia americană a înregistrat un avans de 2,2% iar sănătatea economiei americane a fost unul dintre argumentele de campanie ale fostului președinte Donald Trump.

Anul trecut, însă, prima economie a lumii a fost lovită din plin de pandemia Covid-19, care a dus la închiderea a numeroase companii de la restaurante și până la operatori aerieni, aruncând milioane de americani în șomaj și sărăcie. La finele lunii decembrie erau încă 16 milioane de americani care se bazau pe alocațiile de șomaj. Președintele Fed, Jerome Powell a avertizat miercuri că rata reală a șomajului se apropie de 10%, față de cifrele oficiale de 6,7%.

Pentru 2021, Fondul Monetar Internațional mizează pe o creștere de 5,1% a economiei americane, stimulată de ultimul plan de susținere în valoare de 900 de miliarde de dolari adoptat la finele lunii decembrie. Ar fi vorba de cea mai puternică creștere anuală înregistrată de economia americană după 1984. În schimb, Rezerva Federală americană mizează pe o creștere de 4,2% în 2021 și un avans de 3,2% în 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău