Analiști politici: Unele partide se radicalizează sau încearcă să devină mai vizibile, probabil din cauza rezultatelor unor sondaje, înainte de anticipate

  • 05 Iulie 2021 13:21
Analiști politici: Unele partide se radicalizează sau încearcă să devină mai vizibile, probabil din cauza rezultatelor unor sondaje, înainte de anticipate

În cele câteva zile rămase până la scrutinul din 11 iulie nu vom asista, cel mai probabil, la dezvăluiri sau elemente spectaculoase, capabile să perturbeze desfășurarea scrutinului sau să modifice radical preferințele alegătorilor. Unii analiști politici consideră că această campanie a fost o continuare a electoralei precedente, pentru alegerile prezidențiale.

În opinia analistului politic Vlad Țurcanu, aceste alegeri parlamentare anticipate vor pune capăt unui vechi ciclu politic. În ultima săptămână elementele spectaculoase vor lipsi, iar tot ce le rămâne alegătorilor este urmărească acest spectacol, întrucât opțiunile electorale sunt clare și nimic ieșit din comun nu se mai poate întâmpla, opinează expertul.

„Prea multe elemente de surpriză nu puteau exista, fiind delimitate clar taberele: una condusă neoficial de Maia Sandu prin partidul pro-prezidențial PAS, și pe de altă parte partidul socialiștilor, cărora li s-au alăturat comuniștii, în baza unor înțelegeri despre care vom afla ulterior. Celelalte formațiuni sunt, indiferent de activismul lor, niște elemente care completează tabloul. Practic alegerile anticipate au urmărit o încununare a dispozițiilor electorale din ultimii ani. Și ceea ce vom vedea la 11 iulie va fi sfârșitul unui ciclu politic, care a durat câțiva ani, cu toate întâmplările de pe parcurs: situația din iunie 2019, guvernul Chicu înjghebat ca o improvizație de Igor Dodon”.

Și editorialistul Nicolae Negru consideră că nu se vor schimba prea multe în ultima săptămână de campanie electorală. El observă însă că unele partide se radicalizează sau încearcă să devină mai vizibile, probabil din cauza rezultatelor unor sondaje, care nu arată prea bine pentru ele.

„Am văzut deja o radicalizare, o emisie de atenție, de fantezie, de imaginație a jucătorilor politici. Unii au mers la Moscova, unii aici, la Chișinău, s-au încăierat. Probabil e vorba despre sondajele care îi influențează. Probabil aceste sondaje unora nu le sunt favorabile și ei încearcă să stimuleze atenția alegătorilor, prin diferite metode netradiționale, dar nu știu dacă le va ajuta acest lucru.  Există un procentaj de alegători, care încă nu sunt deciși cu cine să voteze și probabil aceste manifestări, mult mai clare, mult mai evidente, pentru că unii jucători, dimpotrivă, se mențin pe o linie neutră, nu-și dau în vileag orientarea strategică. Ar vrea să ia voturi și de la stânga și de la dreapta, iar alții care sunt sub pragul de trecere în Parlament, desigur întreprind toate acțiunile care cred ei că sunt necesare pentru a cuceri simpatiile alegătorilor”.

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie sunt înscriși în cursă 23 de concurenți electorali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău