ANALIȘTI POLITICI | După refuzul Blocului Acum, R.Moldova se îndreaptă, cel mai probabil, spre o coaliție dintre PSRM și PD

  • 13 Martie 2019 14:00
ANALIȘTI POLITICI | După refuzul Blocului Acum, R.Moldova se îndreaptă, cel mai probabil, spre o coaliție dintre PSRM și PD

Republica Moldova se îndreaptă, cel mai probabil spre o coaliție dintre Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat, după refuzul Blocului electoral ACUM de a negocia cu cele două formațiuni, consideră analiștii politici. Acesta scenariu ar însemna însă, potrivit experților, o subminare și mai mare a parcursului european al Republicii Moldova.

După refuzul Blocului ACUM de a forma coaliții cu PDM și PSRM, scenariul alegerilor anticipate nu poate fi exclus în totalitate, dar, cel mai probabil, Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor îl vor evita și vor crea o alianță formală sau neoficială, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Anatol Țăranu.

„După toate probabilitățile trebuie să ne așteptăm la o alianță de centru-stânga cu participarea socialiștilor și democraților. Această alianță ar putea fi și una informală,  când nu va fi semnat un acord, dar va fi susținut, de exemplu, un guvern tehnocrat. O guvernare cu participarea socialiștilor ar însemna diminuarea intensității cursului european al Republicii Moldova”.

Comportamentul și declarațiile PSRM și PDM după alegeri demonstrează o sincronizare dintre cele două formațiuni, dar, se pare, o coaliție dintre acestea, sau anumite prevederi ale unui eventual acord nu convin Moscovei, consideră analistul politic Ion Tăbârță. În schimb, Moscovei îi convine starea de incertitudine din prezent, a opinat expertul.

„Vedem, că nimeni nu mai discută subiectul integrării europene. Mai degrabă se discută în aspecte de echilibristică geopolitică, de „pro-Moldova”. Totodată nu avem și o reimpulsionare a relațiilor Republicii Moldova cu UE. Acest standby îi convine Moscovei”.

Amintim că imediat după alegeri PDM, iar zilele trecute și PSRM au invitat Blocul ACUM la discuții. Reprezentanții Blocului au anunțat încă înainte de alegeri că nu vor negocia cu niciunul din cele două partide, dar nici cu Partidul Șor, pe care le consideră oligarhice și corupte. Nici PSRM, nici PDM nu au comentat, deocamdată, posibilitatea de a forma o posibilă alianță în noul Parlament.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău