Analiști politici, despre motivele care au dus la victoria lui Ion Ceban la alegerile din Capitală

  • 04 Noiembrie 2019 14:23
Analiști politici, despre motivele care au dus la victoria lui Ion Ceban la alegerile din Capitală

Victoria, în premieră, a candidatului unui partid pro-estic, la alegerile pentru funcția de primar al municipiului Chișinău se explică în primul rând prin coaliția la nivel central dintre Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM, dar și prin campania electorală mult mai vizibilă a lui Ion Ceban, consideră analiștii politici.

În opinia lor, în pofida divergențelor tot mai accentuate dintre PSRM și Blocul ACUM alianța de guvernare va rămâne funcțională, cel puțin pentru următoarea perioadă de timp. Cu detalii, Cornel Ciobanu.

Principalul motiv al înfrângeri pro-europenilor la Chișinău este coaliția creată la nivel central dintre PSRM și Blocul ACUM, consideră analistul politic Nicolae Negru. Astfel, în opinia sa, dreapta politică nu a mai fost atât de motivată să meargă la vot. În plus, susține Nicolae Negru, Andrei Năstase a mai pierdut și din cauza votului său la APCE în favoarea revenirii Rusiei la această organizație, dar și din cauza activității sale, sub așteptările oamenilor, în fruntea Ministerului de Interne.

„Nu atât a câștigat Ion Ceban, care a obținut în plus vreo 7.000 de voturi, cât a pierdut vreo 17.000 de voturi Andrei Năstase. Probabil, în primul rând l-au abandonat unioniștii. Dacă ar fi fost acest scut geopolitic, care exista înaintea coaliției PSRM-ACUM, probabil Dl Ceban nu devenea primar”, consideră Nicolae Negru.

În același timp, analistul politic Arcadie Barbăroșie este de părerea că victoria lui Ion Ceban se datorează în primul rând campaniei sale electorale bineorganizate, inclusiv în suburbii, unde a obținut mai multe voturi decât la scrutinul din 2018.

„Eu cred că în primul rând Ion Ceban a avut o campanie foarte bine targhetată. A avut o campanie calmă, fără atacuri, orientată spre soluționarea problemelor concrete ale chișinăuienilor. Nu a intrat în discuții contradictorii, în pofida poziției contracandidatului său”, a menționat analistul.

Ambii experți sunt de părere că, în pofida divergențelor, coaliția de guvernare va rezista, cel puțin pentru o perioadă de timp, inclusiv pentru faptul că socialiștii au nevoie de imaginea bună a Maiei Sandu în Occident.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:5,14 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău