ANALIȘTI | Pe ultima sută de metri în care Parlamentul mai poate evita dizolvarea și alegerile anticipate, negocierile se poartă în culise, iar rezultatul acestora încă este incert
-
05 Iunie 2019 13:35
Negocierile pentru crearea unei alianțe majoritare la Chișinău se poartă în culise, dar rezultatul acestora încă este incert, susțin analiștii politici. Unii comentatori cred că va fi creată o alianță PDM-PSRM, alții sunt, însă, de părere că mai degrabă se va ajunge la un consens dintre Blocul ACUM și socialiști. Totodată, scenariul alegerilor anticipate rămâne unul foarte probabil, relatează Radio Chișinău.
Pe ultima sută de metri în care Parlamentul mai poate evita dizolvarea și alegerile anticipate, negocierile se poartă în culise, susține analistul politic, Anatol Țăranu. În opinia sa, cel mai probabil scenariu ar fi o coaliție PDM-PSRM, însă, acesteia i se opune Moscova.
„Este absolut evident că formarea unei majorități parlamentare pe linia PDM-PSRM este blocată de Moscova și depinde de capacitatea lui Dodon, care este înclinat să facă o asemenea alianță, de a convinge Kremlinul că aceasta este cea mai bună soluție pentru ruși în situația de astăzi.”
Pe de altă parte, expertul Arcadie Barbăroșie cotează cu șanse o înțelegere dintre PSRM și Blocul ACUM. Aceasta însă va fi una de scurtă durată și oricum se va ajunge la anticipate, așa cum a opinat recent și vicepremierul rus Dmitri Kozak, în timpul vizitei în Republica Moldova, susține Arcadie Barbăroșie.
„Eu totuși cred că Dl. Dodon va încerca să facă o coaliție cu Blocul ACUM, dar această coaliție nu va fi de durată. Așa cum a spus și Dl. Kozak se va ajunge la anticipate.”
Amintim că PSRM și Blocul ACUM au avut marți două runde de discuții, însă, din declarațiile celor două părți reiese că pozițiile lor rămân diferite.
În următoarele zile urmează să fie convocat și Consiliul Republican al PSRM pentru a discuta oferta Partidului Democrat de a forma o alianță de guvernare.
În același timp, nu este clar când expiră termenul limită în care Parlamentul se dizolvă, dacă nu își deblochează activitatea. Curtea Constituțională încă nu a răspuns sesizării președinției, însă majoritatea experților și politicienilor susțin că ar fi data de 9 iunie.