Analiști: În cadrul vizitei lui Antony Blinken s-au discutat mai multe lucruri decât ne-au fost comunicate în briefingul comun. Vor urma ecouri care să ne sugereze despre ce s-a discutat cu adevărat
-
30 Mai 13:26
Statele Unite vor susține Rep. Moldova să reziste în fața agresiunii și războiului hibrid desfășurat de Federația Rusă, este principala concluzie după vizita secretarului american de stat, Antony Blinken, la Chișinău. Experții cred că pe lângă subiectele anunțate oficial, sprijin și investiții în sectorului energetic, au fost discutate și alte aspecte, ce țin de securitate în contextul regional și al viitoarelor aranjamente de securitate pentru această zonă a Europei, transmite Radio Chișinău.
Principala concluzie după vizita secretarul general american este că SUA vor continua să susțină Republica Moldova în eforturile sale de a rezista războiului hibrid declanșat de Federația Rusă, a declarat comentatorul politic Ion Tăbârță. Totodată, expertul a evidențiat că această întâlnire va genera proiecte economice concrete între SUA și Republica Moldova:
„Principala concluzie după această vizită este că SUA ne susțin și vor face tot posibilul ca Rep. Moldova să reziste contra agresiunii și contra războiului hibrid pe care Federația Rusă l-a declanșat contra Rep. Moldova. Securitatea energetică era una dintre cele mai mari vulnerabilități ale statului Rep. Moldova, iar ceea ce am avut noi în anul 2022 a fost o primă etapă a susținerii consistente a Rep. Moldova de către SUA și noi vedem rezultate concrete. Cu siguranță vom avea rezultate concrete și după această vizită a secretarului general american în Rep. Moldova.
S-a vorbit foarte mult despre sectorul energetic, despre reforma justiției și dezvoltarea economică și este de așteptat ca în următoarea perioadă Rep. Moldova să facă progrese atât pe reforma justiției, cu suportul SUA.
De asemenea, în mod special este de așteptat ca Rep. Moldova să aibă anumite succese în dezvoltarea sa economică la fel, cu suportul SUA. Cu siguranță această întâlnire va avea și urmări concrete legate de anumite proiecte economice dintre SUA și Rep. Moldova. Odată ce noi ne vom dezvolta economic și cetățenii vor realiza că această creștere economică este rezultatul orientării Europene a Rep. Moldova și a suportului partenerilor de dezvoltare, cum ar fi SUA - atunci drept rezultat, mai mulți cetățeni care erau eurosceptici vor susține orientarea europeană a Rep. Moldova și în așa mod, Rep. Moldova va ieși din sub influența Federației Ruse”, a declarat Ion Tăbârță.
Analistul în probleme de securitate Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru reintegrare, consideră că în timpul vizitei secretarului american de stat Antony Blinken au fost discutate mai multe lucruri decât au fost comunicate oficial, și speră că acestea țin de securitatea R. Moldova și de dosarul transnistrean:
„Cu certitudine se discută mai multe lucruri decât ne-au fost comunicate în briefingul comun și vor urma ecouri care să ne sugereze despre ce s-a discutat cu adevărat. Sper că s-au discutat subiecte de securitate pentru R. Moldova în contextul regional, în contextul viitoarelor aranjamente de securitate pentru această zonă a Europei. Sper că s-a discutat și despre conflictul nerezolvat transnistrean, respectiv despre viitorul țării noaste, care va fi el, vom vedea țara reîntregită într-un viitor apropiat sau ne așteaptă încă ani de incertitudini și conflict nerezolvat cu toate efectele pe care le produce el, de la contrabandă până la corupție și abuzuri care duc la încălcarea drepturilor omului”.
Vizita secretarului american de stat Antony Blinken la Chișinău în această perioadă ține de interesele Satelor Unite în regiune. Alexandru Flenchea consideră că această a fost vizită cu impact regional, nu strict național al R. Moldova și în opinia Washingtonului Chișinăul are un rol de jucat în acest context.