Analiști, despre decizia CSJ care îl privește pe Igor Dodon: Asistăm la o reacție foarte dură în interiorul sistemului de justiție care se autoprotejează de reformă

  • 15 Septembrie 2023 11:58
Analiști, despre decizia CSJ care îl privește pe Igor Dodon: Asistăm la o reacție foarte dură în interiorul sistemului de justiție care se autoprotejează de reformă

Problemele acumulate de-a lungul timpului în sectorul justiției rămân nesoluționate, constată analistul Anatol Țăranu. Acesta a comentat pentru Radio Chișinău decizia de ieri a Curții Supreme de Justiție, care a ridicat interdicția de a părăsi țara în privința lui Igor Dodon, vizat în mai multe dosare penale. Asistăm la o reacție foarte dură în interiorul sistemului de justiție care nu-și dorește reformarea, a spus și expertul în politică și justiție, Andrei Curăraru.

Faptul că justiția a ridicat interdicția de a părăsi țara în privința lui Igor Dodon, chiar dacă figurează în mai multe dosare, inclusiv legat de trădare de patrie, denotă că reforma în acest domeniu trenează, iar problemele acumulate de-a lungul timpului încă nu sunt soluționate, a comentat analistul politic Anatol Țăranu.

„Este o decizie a instanței care vorbește despre faptul că nu mai este nevoie de a impune restricții din punct de vedere a anchetei…orice decizie a instanței trebuie cumva justificată, dar luând în considerare sistemul judiciar din Rep. Moldova și cunoscând mai multe cazuri când de fapt la mijlocul unei decizii a stat nu legea, ci alte interese, păi desigur că vor exista bănuieli că deciziile care au fost adoptate nu sunt totalmente conform legii”, a precizat Anatol Țăranu.

Asistăm la o reacție foarte dură pe interiorul sistemului de justiție care se autoprotejează de reformă, subliniază și expertul în politică și justiție, Andrei Curăraru, el spune că nu trebuie să excludem nici elementul de coruptibilitate.

„Republica Moldova este cunoscută pentru nivelul de corupție și când vedem la rând multe decizii care ar putea fi puse la dubii, din punctul meu de vedere, ar trebuie să ne întrebăm cât de sinceri sunt acești judecători care iau decizii legate de dosare care sunt imperioase, după părerea mea. Vorbim de trădare de patrie și sunt scoase oricare restricții învinuiților în astfel de dosare”, a spus Andrei Curăraru.

Amintim că ieri Curtea Supremă de Justiție a respins demersul procurorului de prelungire a interdicției cu încă 60 de zile pentru Igor Dodon. Respectiv, fostul șef de stat, inculpat în mai multe dosare penale, poate părăsi teritoriul Republicii Moldova.

Cazul Dodon nu este unicul care ridică semne de întrebare în raport cu justiția moldovenească.

Luna trecută, fostul deputat democrat, Vladimir Andronachi, învinuit de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari a fost eliberat din arestul de la domiciliu, sub garanția personală a patru persoane.

În luna iulie, deputata fostului Partid Șor, declarat neconstituțional, Marina Tauber, vizată în câteva dosare, a fost eliberată din arest la domiciliu, sub control judiciar, pentru a treia oară.

Între timp, rămâne în libertate fugarul Ilan Șor, condamnat definitiv, la fel, cazurile Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon, Gheorge Cavcaliuc nu au finalitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău