Analiști, despre acuzațiile lui Serghei Lavrov precum că SUA s-ar implica în treburile interne ale R.Moldova: Hoțul strigă hoțul. Denotă că Rusia este gata să-l susțină pe Dodon în fraudarea alegerilor

  • 19 Octombrie 2020 13:16
Analiști, despre acuzațiile lui Serghei Lavrov precum că SUA s-ar implica în treburile interne ale R.Moldova: Hoțul strigă hoțul. Denotă că Rusia este gata să-l susțină pe Dodon în fraudarea alegerilor

Declarațiile recente ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, prin care acuza Statele Unite că se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova  și că ar împiedica procesul de reglementare a diferendului transnistrean, au ca scop să distragă atenția publică de la faptul că anume Rusia își menține trupele sale în stânga Nistrului, comentează experții. Ei consideră că declarațiile respective au fost făcute și în contextul electoral de la Chișinău.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a referit tangențial la situația din Republica Moldova într-un interviu oferit unor instituții de presă, considerate ca fiind apropiate Kremlinului. Potrivit acestuia, mecanismului de reglementare a diferendului transnistrean în formatul 5+2 nu funcționează din cauza Statelor Unite, care ar încerca să transforme Rep. Moldova într-o nouă zonă de conflict. El acuză Washingtonul și că s-ar implica în afacerile interne ale Rep. Moldova.

Analistul politic Nicolae Negru califică declarațiile lui Serghei Lavrov drept „stranii”, în contextul în care anume Rusia menține trupe militare în stânga Nistrului și împiedică, astfel, identificarea unei soluții viabile.

„Hoțul strigă hoțul. Rusia ține trupe în Transnistria, Rusia vrea să impună o soluție în favoarea ei - federalizarea Republicii Moldova. Prin urmare, nu implicarea SUA în afacerile interne ale Republicii Moldova este motivul de ce s-a produs în felul acesta Lavrov”, a declarat Nicolae Negru. 

Iar analistul Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, consideră declarațiile șefului diplomației ruse drept electorale și care denotă sprijinul Moscovei pentru Igor Dodon.

„Această escapadă a lui Lavrov împotriva SUA, în speță împotriva ambasadorului Statelor Unite la Chișinău, denotă faptul că Rusia este gata să-l susțină pe Dodon în fraudarea alegerilor, doar că el să câștige și în așa fel să reglementeze interesele sale în Republica Moldova”, a menționat Anatol Țăranu. 

Candidatul Blocului Electoral Unirea la alegerile prezidențiale, Dorin Chirtoacă, a cerut convocarea ambasadorului Federației Ruse și înmânarea unei note de protest față de aceste declarații. Chișinăul nu a reacționat oficial deocamdată nici la declarațiile lui Serghei Lavrov, nici la apelul lui Dorin Chirtoacă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău