ANALIȘTI | Decizia Partidului Liberal Democrat de a merge în alegerile parlamentare cu blocul ACUM este una rațională

  • 10 Decembrie 2018 13:41
ANALIȘTI | Decizia Partidului Liberal Democrat de a merge în alegerile parlamentare cu blocul ACUM este una rațională

Decizia Partidului Liberal Democrat de a merge în alegerile parlamentare cu blocul ACUM este una rațională și ar ajuta opoziția în acest scrutin, consideră unii analiști de la Chișinău.

Partidul Liberal Democrat a decis duminică, la ședința Consiliului Național Politic, să meargă la alegerile din  februarie cu blocul ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritatea și Platforma Demnitate și Adevăr.

Vicepreședintele PLDM, Ion Terguță, a declarat pentru Radio Chișinău că decizia a fost una grea.

Nu s-a votat împotriva blocului ACUM, pentru că tot partidul susține implicarea PLDM-ului în cadrul acestui bloc. În ședință au fost 71 de persoane, 30 de membri ai Consiliului susțin implicarea PLDM -ului în cadrul blocului ACUM păstrându-și persoana juridică, iar alte 40 au acceptat oferta de a merge în cadrul blocului ACUM, indiferent dacă este vorba despre păstrarea persoanei juridice”, a menționat Ion Terguță.

Comentatorul politic Ion Tăbârță consideră că decizia PLDM de a participa la scrutinul parlamentar cu blocul ACUM ar putea ajuta partidele de opoziție din R. Moldova, menționând, însă, că imaginea acestui partid s-a erodat în ultimii ani de guvernare.

„Acest partid a trecut printr-un serios proces de reformatare politică.  Este o decizie rațională a PLDM de a se regăsi pe eșichierul partidelor politice și la sigur va ajuta dreapta politică, care trebuie să fie acum consolidată. Echipa PLDM, spre deosebire de PAS și Platforma DA, au trecut prin mai multe scrutine electorale, din acest punct de vedere ele au fost călite, iar acele structuri pe care le are PLDM la sigur va ajuta blocul ACUM în scrutinul parlamentar, care se anunță a fi unul dificil”, a spus comentatorul Ion Tăbârță.

În opinia analistului Nicolae Negru, decizia PLDM de a participa la scrutinul parlamentar cu blocul ACUM este una rațională, însă el consideră că ar fi fost mai logic dacă formațiunea se autodizolva.

"Sondajele arată că intențiile de vot pentru acest partid sunt infime, adică nu pot fi considerate serioase de a accede în Parlament. În acest context pare logică decizia lor de a se conforma condițiilor puse de PPPDA și PAS.  Din punctul meu de vedere era mai logic dacă PLDM lua decizia să se autodizolve, fostul lor lider Vlad Filat a avut un rol în frauda bancară de la BEM și pentru asta plătește PLDM. Ținând cont de trecutul nu tocmai glorios al PLDM, faptul acesta ar putea să aibă efecte negative asupra blocului electoral PAS-PPPDA, s-ar putea să fie un deserviciu, această acceptare", consideră Nicolae Negru.

Partidul Acțiune și Solidaritate a salutat într-o postare pe Facebook decizia Consiliului PLDM de a merge la alegerile parlamentare într-un bloc comun.

Anterior și liberalii spuneau că sunt în discuții cu PLDM, PAS și Platforma DA, pentru a găsi un numitor comun în ceea ce privește participarea la scrutin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău