Analiști | Cartea și declarațiile lansate de Bogdan Țîrdea fac parte dintr-o campanie a Federației Ruse, ce are scopul de a discredita partenerii care sprijină financiar și politic R.Moldova

  • 22 Octombrie 2020 14:14
Analiști | Cartea și declarațiile lansate de Bogdan Țîrdea fac parte dintr-o campanie a Federației Ruse, ce are scopul de a discredita partenerii care sprijină financiar și politic R.Moldova

Cartea și declarațiile lansate de deputatul socialist, Bogdan Țîrdea, potrivit cărora organizațiile neguvernamentale din Republica Moldova ar fi un instrument de control al unor state fac parte dintr-o campanie a Federației Ruse, ce are scopul de a discredita partenerii care sprijină financiar și politic Republica Moldova. De această părere sunt analiștii politici care menționează rolul ONG-urilor în procesul de democratizare a țării. 

Deputatul PSRM a acuzat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că mai multe organizații neguvernamentale, care sunt finanțate din exterior, ar lucra pentru serviciile secrete ale altor state, că ar fi conectate la un partid politic ce participă la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și că ar critica partidele de stânga. Printre organizațiile vizate de parlamentar este și Asociația  „Promo-LEX” care monitorizează respectarea drepturilor omului, inclusiv, în regiunea transnistreană. Președintele organizației, Ion Manole, susține că declarațiile lui Bogdan Țîrdea nu sunt bazate pe informații credibile. 

Probabil vor să distragă atenția de la alte subiecte mai importante din societate, pentru că noi cunoaștem că orice regim nedemocratic, orice regim care nu este împăcat cu regulile statului de drept, cu regulile unei societăți democratice nu se simte confortabil cu o societate civilă bine organizată. Astfel de regimuri sunt deranjate de prezența și activitatea profesionistă a organizațiilor neguvernamentale care, pe lângă faptul că oferă anumite servicii anumitor categorii de persoane din societate, de multe ori aceste organizații aduc un suport enorm autorităților. Venim cu propuneri, venim cu recomandări foarte clare, venim cu soluții. Foarte regretabil că un deputat care ar trebui să vină cu inițiative legislative în Parlament și să contribuie la îmbunătățirea legislației el, de fapt, scrie publicistică.

Declarațiile deputatului socialist fac parte dintr-o campanie dusă de Federația Rusă în Republica Moldova, care are menirea de a discredita partenerii internaționali care ne oferă spijin, consideră analistul politic Nicolae Negru.

Această declarație și această carte lansată de Bogdan Țîrdea trebuie privită în contextul declarațiilor făcute de Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, de Narîșkin, care acuză Statele Unite că s-ar implica în afacerile interne ale Republicii Moldova. Spre deosebire de Rusia care finanțează foarte multe ONG-uri, foarte multe structuri, finanțează în mod obscur, spre deosebire de Rusia, statele occidentale finanțează anumite ONG-uri în mod transparent. Noi le știm aceste ONG-uri și putem observa activitatea lor și această activitate nu este deloc îndreptată împotriva stratului Republica Moldova. Fac parte din procesul de democratizare a Republicii Moldova, de întărire a statului de drept.  

Fundația Soros-Moldova, vizată și ea în cartea lansată de parlamentarul socialist, a venit cu o reacție în care menționează că autorul a alunecat în atacuri grosolane la adresa societății civile și la insinuări emoționale asupra unor personalități și organizații active, cu intenția, probabil, să distragă atenția societății de la dezvăluirile recente care-i vizează formațiunea politică.

Și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, și-a exprimat indignarea, subliniind că este consternat de atacurile dure, nefondate și rău-intenționate lansate la adresa societății civile și mass-media independente din Republica Moldova. “Pentru orice stat care se consideră democratic și modern, o societate civilă și vibrantă, precum și mass-media independente sunt elemente necesare, care asigură progresul, dezvoltarea și transparența”, a scris ambasadorul european pe pagina sa Facebook.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău