Analiști: Boicotarea evenimentului de învestire a Evgheniei Guțul în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia de către reprezentanții puterii centrale arată o relație tensionată dintre Chișinău și Comrat

  • 20 Iulie 2023 13:43
Analiști: Boicotarea evenimentului de învestire a Evgheniei Guțul în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia de către reprezentanții puterii centrale arată o relație tensionată dintre Chișinău și Comrat

Boicotarea evenimentului de învestire a Evgheniei Guțul în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia de către reprezentanții puterii centrale nu arată nimic altceva decât o relație tensionată dintre Chișinău și Comrat, sunt de părere unii comentatori politici. Totodată, analiștii cred că noua guvernatoare a regiunii autonome va face în realitate agenda Partidului Șor, care este scos în afara legii, transmite Radio Chișinău.

Între timp, Procuratura Anticorupție a emis astăzi un comunicat de presă cu privire la scrutinul din Găgăuzia, în care informează că, până acum, au fost recunoscute în calitate de bănuit 11 persoane și că, în continuare, se efectuează acțiuni de urmărire penală în acest dosar.

Comentatorul Ion Tăbârță este de părere că lipsa reprezentanților guvernării de la ceremonia de învestire a Evgheniei Guțul în funcția de guvernatoare a regiunii autonome găgăuze arată că relația dintre Chișinău și Comrat este deficitară și va fi complicată și în continuare. 

„Totodată, este și o problemă pentru guvernare, pentru că așa și nu a găsit o abordare în gestionarea dosarului găgăuz. Pe de altă parte, este evident că doamna Guțul nu va reprezenta UTA Găgăuzia în relația cu Chișinău, dar va reprezenta Partidul Șor, care este în opoziție, deși din punct de vedere oficial el nu mai există, însă din punct de vedere informal el continuă să existe ca o formă a vieții politice din Republica Moldova”, spune analistul.  

Expertul Victor Ciobanu afirmă însă că sfidarea a venit nu doar din partea reprezentanților guvernării, ci și din partea Evgheniei Guțul, care, întinate de învestire, a mers în Israel, acolo unde s-a fotografiat cu Ilan Șor, pe un fundal pe care scria Partidul Șor, care este de fapt scos în afara legii. 

Ciobanu mai atrage atenția asupra faptului că investigațiile procurorilor cu privire la finanțările ilegale în campania electorală a Evgheniei Guțul sunt tergiversate și sunt mult prea întârziate.

„ Pericolul acestor alegeri se referă la faptul că această situație s-ar putea reproduce la scara întregii țări, în cadrul alegerilor locale, în cazul în care organele abilitate nu vor depune eforturi pentru curmarea fluxurilor de finanțări ilegale care vin de peste hotare”, a spus Victor Ciobanu. 

În cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a declarat că Evghenia Guțul nu va face nimic altceva decât să încerce să destabilizeze situația și să obstrucționeze activitatea guvernării. 

„Pentru că, de fapt, activitatea acestei grupări criminale este de a deturna cursul nostru european care nu poate fi deturnat”, a declarat deputatul. 

Potrivit informațiilor actualizate oferite de Procuratura Anticorupție, investigațiile cu privire la neregulile din cadrul scrutinului din Găgăuzia continuă și că până în prezent au fost recunoscute în calitate de bănuit 11 persoane. La fel, fiind examinate listele electorale, s-a stabilit că aproximativ 50 de persoane figurează ca alegători, deși acestea nu se aflau pe teritoriul Republica Moldova. 

Amintim că scrutinul din primăvara acestui an, câștigat de Evghenia Guțul, s-a desfășurat pe fondul mai multor încălcări, potrivit poliției, inclusiv de corupere a alegătorilor din partea Partidului Șor. Acuzațiile au fost respinse de Partidul Șor, care, între timp, a fost scos în afara legii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău