Analiști: Urmează un nou val de SCUMPIRI

  • 09 Noiembrie 2015 18:03
Analiști: Urmează un nou val de SCUMPIRI

De astăzi vom achita cu 30 la sută mai mult pentru energia electrică, după ce noile tarife, aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică încă în luna iulie și suspendate pentru o perioadă de două luni, au re-intrat în vigoare.

Experții prognozează scumpiri și la apă, căldură, gazele naturale, ceea ce va genera scumpiri în lanț la majoritatea produselor și serviciilor.

După ce au intrat în vigoare tarifele majorate la electricitate și gazele naturale, experții prognozează scumpiri în lanț la serviciile și mărfurile autohtone cu cel puțin 25%.

”Vor fi scumpiri în lanț la toate produsele. Cu cât e greu de spus, poate 10%, poate 20%. Unele produse se vor scumpi în proporții mai mici, altele mai mari. În funcție de ponderea de energiei sau gazului în costul produsului dat. Majorarea costurilor de preț va duce inevitabil la scumpirea tuturor serviciilor autohtone pe piața Republicii Moldova, fapt ce va trage după sine reducerea consumului. Toate acestea vin să scoată din buzunarul consumatorului bani, pe care populația nu îi are”, a declarat analistul economic, Roman Chircă.

Roman Chircă a criticat ANRE pentru faptul că a acceptat majorarea tarifului la gazul natural, în condițiile în care evoluțiile de pe piața mondială ar fi dictat, dimpotrivă, ieftiniri. Mai mult, scumpirile ar fi rezultatul incapacității instituțiilor statului de a gestiona criza prin care trece Republica Moldova.  

Potrivit jurnalistului economic Ion Preașcă, efectul majorărilor îl vom simți peste o lună, când, cel mai probabil va crește și tariful pentru căldură.

În primul rând se va scumpi energia termica, căldura. Să nu uităm că CET-urile consumă mai mult de 40% din tot gazul pe care îl importă Republica Moldova. În plus ele au datorii foarte mari. Presupun că tariful la căldură s-ar putea majora cu 1000 de lei pentru o gigacalorie” a declarat Ion Preașcă.

Și analistul economic, Sveatoslav Mihalache, critică revenirea la tarifele majorate la resursele energetice. Acesta, însă, crede că prețul gazului și a electricității nu va fi diminuat. Dacă ANRE ar aproba o asemenea hotărâre, Republica Moldova ar risca să fie exclusă din Comunitatea Energetică Europeană.

”Consider puțin probabilă o micșorare a tarifelor, chiar și sub presiunea străzii sau a experților, mai ales că Republica Moldova este parte a Comunității Energetice Europene, față de care asumate anumite obligații, dar și din considerentul că tarifele mici vor genera blocaje financiare, intr-o situație și așa complicată in domeniu”, a declarat Sveatoslav Mihalache.

Amintim că începând cu 9 noiembrie, consumatorii din nordul țării vor plăti 2 lei și 23 de bani pentru un kilowatt-oră, iar cei deserviți de RED "Nord-Vest" - 2 lei și 33 de bani. Locuitorii din sudul și centrul țării vor cumpăra un kilowatt-oră de energie cu 2 lei și 16 bani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău