Analiști: „Discursul lui Dorin Recean de la tribuna ONU aduce la cunoștința comunității internaționale prioritățile setate de actuala guvernare pro-europeană”

  • 30 Septembrie 13:51
Analiști: „Discursul lui Dorin Recean de la tribuna ONU aduce la cunoștința comunității internaționale prioritățile setate de actuala guvernare pro-europeană”

Analiștii politici consideră că discursul premierului Dorin Recean la Organizația Națiunilor Unite de la sfârșitul săptămânii trecute este relevant, în primul rând, pentru că aduce în atenția comunității internaționale asgenda europeană a Chișinăului și provocările la care este supusă Republica Moldova din partea Rusia, transmite Radio Chișinău.

Discursul premierului Dorin Recean este relevant pentru că aduce în atenția comunității internaționale agenda europeană a Rep.Moldova și provocările din partea Kremlinului, cum ar fi războiul hibrid și conflictul transnistrean, a declarat  analistul politic Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.

„Este un discurs echilibrat, care aduce la cunoștința comunității internaționale prioritățile noastre setate, cel puțin de actuala guvernare pro-europeană. Această tribună a ONU este necesară pentru a aduce la cunoștință care sunt principiile noastre de politică externă și ce ne propunem noi pe agenda externă ca și stat”, a precizat Ion Tăbârță.

La rândul său, directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea, spune că, în contextul Adunării Generale a ONU, „este fundamental ca participanții să înțeleagă cât mai bine care este direcția asumată de către R.Moldova”.

„Asta este direcția integrării europene, îndeplinirii tuturor condițiilor necesare pentru aderarea la UE, dezvoltarea principalelor sectoare de activitate economică, socială și energetică, dar și decuplarea de orice tentativă de șatanj din partea Federației Ruse”, a declarat Mihai Mogâldea.

La cea de-a 79-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Dorin Recean a subliniat eforturile Republicii Moldova de a adera la UE până în 2030 și a atras atenția asupra provocărilor din partea Kremlinului, care „încearcă să destabilizeze țara și să o țină legată de trecut”. Premierul a făcut apel la comunitatea internațională să sprijine R.Moldova în vederea asigurării securității statului și soluționării „pașnice și juste” a conflictului transnistrean.

Citește și: VIDEO | Prim-ministrul Dorin Recean, de la tribuna ONU: „Kremlinul nu ne vrea la masa negocierilor, ci pe masă”

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
17,18
Nori împrăștiați
Umiditate:73 %
Vint:6,17 m/s
Tue
12
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău