Analist de la București | În România, sistemul uninominal a favorizat personaje dubioase, care vânau imunitatea de deputat

  • 07 Martie 2017 13:58
Analist de la București | În România, sistemul uninominal a favorizat personaje dubioase, care vânau imunitatea de deputat

Sistemul electoral uninominal, care a funcționat timp de mai mulți ani și în România, a adus în Parlamentul de la București personaje dubioase, care vânau imunitatea pe care le-o garanta fotoliul de deputat, afirmă analistul politic român Cristian Tudor Popescu. Nici în Republica Moldova, în opinia sa, votul uninominal nu poate determina o îmbunătățire a situației politice, sociale și, cel mai important morale.

„La un moment dat, votul uninominal în România a părut o soluție pentru reformarea clasei politice. Chiar o soluție miraculoasă. Dar nu s-a dovedit așa, pentru că niciun sistem de vot nu poate să înlocuiască, să îmbunătățească sistemul de valori dintr-o țară. Votul uninominal a adus în față, în Parlament personaje cât se poate de dubioase, care sunt rezultatul sistemului educațional și al celui de valori alterat din România”, spune Cristian Tudor Popescu, într-un interviu pentru Ziarul Național.

Întrebat ce ar urmări liderul PDM Vlad Plahotniuc prin modificarea sistemului electoral din Republica Moldova, Cristian Tudor Popescu a răspuns că ar fi vorba de „promovarea unor personaje de tipul domnului Plahotniuc”.

„Sistemul uninominal favorizează, așa cum am văzut în România, personaje de genul lui Gigi Becali, ca să dau un exemplu asemănător. Afaceriști dubioși care sunt dispuși să investească în campanii electorale personale și care pot să câștige în felul acesta locuri în Parlament”, a subliniat el.

Totodată, analistul român susține că nici sistemul pe liste de partid nu va aduce o minune în Republica Moldova. El crede că la Chișinău este nevoie de o intervenție cu ajutorul justiției, „pentru a mai asana, curăța cât de cât societatea moldovenească înainte de alegeri”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău