Ana Guțu: Ne interesează un candidat unic la președinție dacă el este un bun unionist

  • 10 Iunie 2016 15:45
Ana Guțu: Ne interesează un candidat unic la președinție dacă el este un bun unionist

Partidul „Dreapta” este interesat de identificarea unui candidat comun pentru alegerile prezidențiale, dacă acest candidat va fi un bun unionist, care va promova nestingherit dezideratul unirii. Opinia a fost exprimată de președinta partidului, Ana Guțu în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Candidatul comun al dreptei la prezidențiale: necesitate și posibilitate, avantaje…

Partidul „Dreapta” este interesat de identificarea unui candidat comun pentru alegerile prezidențiale, dacă acest candidat va fi un bun unionist, care va promova nestingherit dezideratul unirii. Opinia a fost exprimată de președinta partidului, Ana Guțu în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Candidatul comun al dreptei la prezidențiale: necesitate și posibilitate, avantaje și dezavantaje”, ediția a 57-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.

În opinia Anei Guțu, cei 25 de ani de experiență ai Republicii Moldova au demonstrat că oricare ar fi guvernarea și oricare ar fi președintele, indiferent dacă este ales de către Parlament sau de către fiecare cetățean în parte, situația în țară nu se schimbă, iar lucrurile continuă să meargă prost.

„Pe parcursul a 25 de ani am asistat doar la eșecuri, poate doar cu excepția semnării și ratificării Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, care a fost o ancorare în spațiul european”, a subliniat Ana Guțu.

Lidera partidului „Dreapta” a spus că formațiunea pe care o conduce pune valoare pe atribuțiile președintelui Republicii Moldova care se referă la promovarea și implicarea lui directă în politica externă.

„Noi privim la funcția de președinte din perspectiva capabilității acestui viitor președinte de a internaționaliza ideea unirii Republicii Moldova și România. Noi privim doar spre Vest, de aceea identificarea unui candidat pentru alegerile prezidențiale ne-ar interesa, dacă acest candidat ar fi un bun unionist, care va promova nestingherit dezideratul unirii”, a opinat președintele formațiunii.

Totodată, Ana Guțu și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că încă nu au fost enunțate regulile de joc pentru scrutinul din 30 octombrie. Președinta partidului s-a arătat îngrijorată și față de corectitudinea viitoarelor alegeri și se întreabă dacă scrutinul va reprezenta voința poporului, în circumstanțele în care circa 25 % dintre cetățenii țării sunt plecați din țară.

„Oare toți cetățenii Republicii Moldova au acces la democrație electorală? Ce facem cu un milion de cetățeni ai Republicii Moldova din diasporă care nu pot vota nici electronic, nici prin corespondență, nici prin procură? Avem un milion din cele patru milioane de cetățeni, sunt 25 % din populație. Trei milioane 200 de mii de votanți sunt incluși în Registrul votanților, pe când în fiecare oră patru cetățeni ai Republicii Moldova pleacă din acest stat și 500 de copii pleacă din Moldova anual pentru a-și reîntregi familiile”, a spus Ana Guțu.

Totuși, în circumstanțele în care numărul unioniștilor este în creștere, Ana Guțu consideră că orice scrutin electoral trebuie să fie utilizat pentru a promova ideea unionismului.

Dezbaterile publice cu tema „Candidatul comun al dreptei la prezidențiale: necesitate și posibilitate, avantaje și dezavantaje” sunt ediția a 57-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău