Amnistia fiscală nu va fi votată în a doua lectură fără expertiza partenerilor externi

  • 21 Decembrie 2016 16:20
Amnistia fiscală nu va fi votată în a doua lectură fără expertiza partenerilor externi

Legea privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală nu va fi votată în lectură finală până la expertiza din partea Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale și structurilor europene.

Asigurări în acest sens a dat președintele Parlamentului, Andrian Candu, într-un interviu comun pentru Radio Europa Liberă și postul TV RTR Moldova, transmite IPN.

Întrebat cum explică graba de a adopta mai multe legi pe ultima sută de metri a mandatului președintelui Timofti, Andrian Candu a specificat că nu prea le-ar lega cu ultimele zile ale mandatului președintelui, dar mai mult din cauza campaniei electorale și a alegerilor. „Ne grăbim din punct de vedere al intrării într-un an financiar. E bine să ai un buget la sfârșitul anului pentru anul viitor. „E bine să intri într-un an bugetar cu buget”, a subliniat oficialul. Există politica fiscală, când se stabilesc, de exemplu, accizele, taxele și e bine să intre în vigoare de la 1 ianuarie, deoarece și oamenii de afaceri au nevoie de o previzibilitate”, a mai spus președintele Parlamentului.

Referindu-se la Legea privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, Andrian Candu a spus că aceasta are două părți. „E stimularea fiscală, când încurajăm întreprinderile, încurajăm companiile să-și plătească datoriile, pentru a le fi iertate penalitățile sau sancțiunile de întârziere. Dar, în mare parte, se referă la liberalizarea capitalului. Și nu este un secret pentru nimeni că în Republica Moldova peste 30% din Produsul Intern Brut e economia tenebră. Și liberalizarea capitalului este unul dintre instrumente”, a spus șeful legislativului.

Potrivit lui, experiența internațională a multor state arată că este unul dintre cele mai eficiente instrumente prin care reușești să aduci ceea ce e în tenebru în economia albă. „O mai menționez și astăzi, așa cum am făcut-o și în plenul Parlamentului, că legea cu fir roșu va urmări în așa fel, încât să fie clar specificat, inclusiv prin legislație subsidiară, că toți cei care sunt parte la fraude, indiferent că e fraudă bancară, activitate economică infracțională, spălare de bani, finanțarea terorismului, nu vor avea niciun fel de excepție și nu se va aplica legea lor, pentru a-i declina de răspundere”, a menționat șeful legislativului.

Andrian Candu consideră că cetățeanul trebuie să înțeleagă că este o intenție de a trece de la acea economie tenebră în economia albă, pentru a crește baza impozabilă și pentru a avea impozite și încasări la buget.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău