Amnesty International denunță "crime de război" în timpul ofensivei turce în Siria

  • 18 Octombrie 2019 12:42
Amnesty International denunță

Forțele turce și aliații lor sirieni au comis "crime de război" în timpul ofensivei împotriva forțelor kurde din nordul Siriei, printre care "execuții sumare" și atacuri sângeroase împotriva civililor, a denunțat vineri organizația Amnesty International, informează AFP.

Ankara a lansat la 9 octombrie o operațiune în nordul Siriei pentru a îndepărta de la frontieră miliția kurdă a Unităților de Apărare a Poporului (YPG). Joi seara, Turcia a acceptat să-și suspende ofensiva timp de cinci zile și să-i pună capăt dacă forțele kurde se retrag dintr-un sector frontalier în acest răgaz.

Ofensiva s-a soldat cu cel puțin 72 de morți în rândul civililor, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), însă Ankara asigură că a luat toate măsurile necesare pentru a evita pierderile civile.

"Forțele militare turce și o coaliție de grupări armate susținute de Turcia au dat dovadă de un dispreț rușinos față de viețile civile", a denunțat Amnesty International într-un comunicat. ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului evocă "dovezi copleșitoare privind crime de război".

Organizația se bazează pe mărturiile a 17 persoane - din cadrul echipelor de salvare, lucrători medicali, refugiați, jurnaliști și persoane care lucrează în domeniul umanitar. "Informațiile primite furnizează dovezi copleșitoare de atacuri fără discernământ împotriva unor zone rezidențiale", subliniază organizația.

Amnesty revine asupra executării sumare, în 12 octombrie, a unei responsabile politice kurde, Hervin Khalaf, de către rebeli proturci. Aceasta "a fost scoasă afară din mașină, bătută și ucisă cu sânge rece cu foc de armă de combatanți din Ahrar al-Sharkiya", notează organizația. Un raport medical consultat de ONG arată că politiciana avea "multiple răni provocate de focuri de armă la cap (...), fracturi ale picioarelor, feței și craniului".

"În aceeași zi și în același sector, combatanți ai Ahrar al-Sharkiya au capturat și ucis cel puțin doi combatanți kurzi", adaugă ONG-ul, care îi acuză pe acești rebeli că au răpit doi civili ce lucrau pentru o organizație medicală, dați în continuare dispăruți.

Aliații sirieni ai forțelor turce sunt foști rebeli care au luptat odată împotriva regimului sirian. Aceste facțiuni sunt acum finanțate și antrenate de Ankara. Conducerea lor le-a ordonat la 12 octombrie tuturor comandanților "să-i supervizeze în permanență pe combatanți pe front, pentru a împiedica orice încălcare sau abuz".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău