Amnesty International afirmă că este posibil ca autoritățile ruse să îl ucidă lent pe opozantul Navalnîi

  • 07 Aprilie 2021 08:42
Amnesty International afirmă că este posibil ca autoritățile ruse să îl ucidă lent pe opozantul Navalnîi

Opozantul rus Aleksei Navalnîi este încarcerat în condiții ce constituie tortură și care ar putea să îl ucidă încet, a declarat miercuri organizația neguvernamentală internațională pentru drepturile omului Amnesty International, transmite miercuri Reuters, citat de Agerpres.

Amnesty International a declarat că Navalnîi, care anul trecut a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din categoria Noviciok, este acum supus privării de somn și nu are acces în închisoare la un doctor în care poate avea încredere.

"Rusia, autoritățile ruse, l-ar putea pune într-o situație de moarte lentă și ar putea încerca să ascundă ceea ce i se întâmplă", a declarat pentru Reuters secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard, înaintea publicării raportului anual al organizației.

"În mod clar, autoritățile ruse îi încalcă drepturile. Trebuie să facem mai mult", a susținut Callamard.

"Au încercat deja să îl omoare, acum l-au arestat și îi impun condiții de închisoare ce constitue tortură".

Navalnîi a intrat într-o grevă a foamei săptămâna trecută în încercarea de a forța închisoarea în care se află să îi ofere îngrijiri medicale adecvate pentru durerile acute la spate și picioare.

Kremlinul a refuzat să comenteze referitor la starea sănătății sale, afirmând că aceasta este o chestiune ce ține de serviciul penitenciar federal.

Săptămâna trecută, serviciul penitenciar a anunțat că opozantul în vârstă de 44 de ani primește tot tratamentul necesar.

În februarie, Aleksei Navalnîi a fost închis pentru o perioadă de doi ani și jumătate pentru nerespectarea condițiilor de eliberare condiționată, calificate de opozant ca fiind motivate politic.

Autoritățile ruse, care au pus îndoială otrăvirea lui Navalnîi, îl prezintă pe opozant drept o persoană care caută să provoace scandaluri ce vizează destabilizarea Rusiei și care este susținut de Occident.

Agnes Callamard a spus că maltratarea lui Navalnîi are loc într-un moment în care pandemia de COVID-19 a exacerbat inegalitățile și a sporit represiunea exercitată de stat în unele țări.

Anumite guverne au instrumentalizat pandemia împotriva grupurilor minoritare pentru a reprima disidența și drepturile omului, în timp ce în alte țări a avut loc aproape o normalizare
a măsurilor de urgență care au restricționat libertățile civile, a adăugat ea.

"COVID a amplificat opresiunea", a spus Callamard.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău