Amnesty International a avertizat că pandemia de coronavirus amenință libera exprimare

  • 19 Octombrie 2021 12:20
Amnesty International a avertizat că pandemia de coronavirus amenință libera exprimare

Amnesty International a avertizat comunitatea internațională că pandemia de coronavirus amenință libera exprimare și difuzarea de informații de către mass-media independente, relatează marți DPA.

"Dreptul la libertatea de exprimare a fost atacat la nivel global în contextul pandemiei de COVID-19 și au crescut pericolele reprezentate de criza sănătății publice", a declarat marți organizația.

"Libertatea de exprimare este de o importanță vitală întrucât un flux liber de informații corecte, bazate pe dovezi și în timp util crește gradul de conștientizare despre riscurile asupra sănătății și modul de prevenire și de gestionare a acestora", notează Amnesty.

Ca urmare a măsurilor represive guvernamentale, mulți oameni au rămas fără acces la informații despre coronavirus și prin urmare, nu au știut cum să se protejeze pe ei înșiși și pe cei din jurul lor, adaugă ONG-ul.

Raportul evidențiază suprimarea de către China a informațiilor despre coronavirus ca un exemplu deosebit de letal. Încă din decembrie 2019, personal medical și cetățeni jurnaliști din orașul chinez Wuhan au încercat să atragă atenția asupra izbucnirii maladiei atunci necunoscute. În loc să fie ascultați, ei au fost urmăriți penal de către guvern pentru acțiunile lor, se arată în raportul Amnesty.

Până în februarie 2020, 5.511 persoane care au publicat informații despre focarul de COVID-19 au fost investigate pentru "fabricare și răspândire deliberată a informațiilor false și dăunătoare", potrivit Amnesty International. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău