Amnesty International: În 2015 au fost înregistrate 630 de plângeri privind tortura

  • 24 Februarie 2016 17:11
Amnesty International: În 2015 au fost înregistrate 630 de plângeri privind tortura

Situația privind respectarea drepturilor omului în Republica Moldova este în continuare gravă.

Cazurile de tortură, condițiile inumane și degradante de detenție, instigare la ură și discriminare sunt cele mai frecvente încălcări ale drepturilor cetățenilor din Republica Moldova, potrivit unui raport al Amnesty International. Totodată sistemul de justiție din Republica Moldova nu asigură pedepsirea reală a celor care încalcă drepturile altor persoane, se mai arată în studiu.

Potrivit datelor Amnesty International, în 2015 au fost înregistrate aproximativ 630 de plângeri privind tortura și relele tratamente, cu aproximativ 30 mai puține decât în 2014. Cu toate acestea, în ultimii doi ani doar 53 de cazuri au ajuns în instanță, dintre care doar 6 persoane au fost pedepsite cu termene reale, arată datele raportului. Totodată s-ar fi înregistrat și numeroase cazuri în care persoanele LGBT ar fi fost discriminate, fără ca cineva să fie pedepsit.

” Avem, în final, mai puțin de un procent de cazuri în care torționarii au fost pedepsiți. Legat de persoanelor din comunitatea LGBT, au fost aruncate ouă în ei in timpul marșului de anul trecut, făcute declarații discriminatorii, înregistrate 19 incidente. Nimeninu afost pedepsit. Oaltă încălcare a drepturilor am constatat-o în timpul manifestației pro actualului guvern. Avem cazuri când angajați ai instituțiilor publice, ai întreprinderilor de stat au fost forțați să participe pentru a nu-și pierde locul de muncă”, a declarat președintele Amnesty International Moldova, Vecesalv Tofan.

Directorul Executv al Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu susține că o mare problemă în Republica Moldova este sistemul justițiar defectuos.

”Noi am ajuns în momentul în care media de investigație descoperă lucruri foarte grave și nu există o reacție din partea Procuraturii. Este dificil să faci schimbări atunci când Procuratura mimează lupta cu corupția. Un Gheorghe Papuc, care în aprilie 2009 avea o funcție de răspundere, este achitat cu 20 de mii de lei. Iar un domnul Voronin, care conform Hotărârii Parlamentului de atunci, în care scrie clar că și-a depășit atribuțiile, este în continuare în Parlament”, a declarat Cristina Pereteatcu.

Autoritățile nu au comentat deocamdată concluziile raportului prezentat de Amnesty International.
Studiul prezentat astăzi a arată că situația  în ceea ce privește respectarea drepturilor omului s-a înrăutățit și în țara vecină, Ucraina, aflată în conflict armat cu Federația Rusă, dar și în Rusia, unde este grav încălcat dreptul la libera exprimare.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău